De mest kontroversiella böcker genom tiderna

De mest kontroversiella böcker genom tiderna

Introduktion

Böcker har en obestridlig makt. En bra bok kan ge en vuxen man till tårar, framkalla barnslig skratt från en 80-årig, inspirera dramatiska livsförändringar och åstadkomma intensiva ögonblick av självreflektion. Det fina böcker är att de uttrycker idéer som är centrala för mänskligheten, de skildra vår kamp, ​​lär de oss om världen och de presenterar utmanande åsikter. Vissa människor anser dock att vissa idéer inte bör uttryckas och vissa teman bör aldrig undersökas. Uppståndelsen böcker kan skapa är verkligen anmärkningsvärt, och dessa rang bland de mest kränkande av förpackningen.

"The Origin of Species" av Charles Darwin

Du kan hävda att vetenskapen kan inte vara kränkande, men det hindrade inte Charles Darwins odödliga avhandling om evolution och naturligt urval från ruffling en massa fjädrar. Kristna institutioner fördömde boken, eftersom det stred mot skapelse uppfattningen att människan skapades i nuvarande form av en skapare. Darwin själv inte tror evolution och begreppet skapare var ömsesidigt uteslutande, men det är fortfarande ett kontroversiellt ämne i dag.

"Räddaren i nöden" av JD Salinger

"Räddaren i nöden" är en berättelse om en sexton år gammal kämpar med tonårs ångest och allmänt gnäll om världen omkring honom. Det finns en hel del att röka och dricka, en god dos av svordomar och massor av subversiva attityder. En engelsk lärare fick sparken för att tilldela boken till sin klass i Oklahoma på 1960-talet, och sedan dess människor har försökt att förbjuda det flera gånger. 1980, Mark David Chapman dödade John Lennon, och han var besatt av boken. Detta orsakade en ny våg av kontroverser, särskilt eftersom valet av Lennon ansågs återspegla de teman i boken.

"120 Days of Sodom" av Marquis de Sade

"120 dagar av Sodom" gör "50 Shades of Grey" ser ut som en barn roman. Det är i huvudsak en utforskning av den mörkare sidan av den mänskliga naturen, och särskilt sexuell perversion. I den fyra franska libertiner fånga några tonåringar och fortsätt till tortyr, våldtäkt och orena dem i 120 dagar. Så småningom är mördad, men det finns gott om utrymme för övergrepp på vägen. Det har nyligen förbjudits och sedan un-förbjudits i Sydkorea, och offentliggjordes inte i Storbritannien förrän 1954, trots att det var skrivet i den 18: e århundradet.

"Lady Chatterleys älskare" av DH Lawrence

Kontroversen kring "Lady Chatterleys älskare" resulterade i en sex-dagars testversion på Old Bailey 1960. Boken detaljer huvudpersonens kärleksaffär med sin skogvaktare, och dess uttryckliga natur ansåg det också "obscen" att publicera. Men Penguin vann rättegången och DH Lawrence arbete var en komplett sell-out. Segern var en milstolpe ögonblick för den grafiska branschen, eftersom censurera böcker blev svårare från den punkten och framåt.

"Lolita" av Vladimir Nabokov

Den komiskt-named berättare av "Lolita", Humbert Humbert, är en pedofil. I boken, gifter han en kvinna särskilt att få tillgång till sin tolv år gamla "nymphet" dotter Dolores. Den förbjöds i Frankrike, England, Nya Zeeland och Argentina efter dess release i 1955, men var märkligt populär i Amerika. Den verkligt oroande om historien är den bräckliga, mänskliga porträtt av Humbert i romanen. Han är ångerfull, patetisk och hävdar endast goda avsikter.

"Satansverserna" av Salman Rushdie

Publicerad i 1988, "Satansverserna" är kontroversiell på grund av dess inställning till islam. Rushdie hänvisar till Muhammed som "Mahound", som i huvudsak innebär djävulen, och namn prostituerade efter sina fruar. Kopior brändes och det fanns omfattande upplopp, och en översättare av boken mördades. Rushdie tillbringade knappt ett decennium under polisskydd.

"American Psycho" av Bret Easton Ellis

"American Psycho" är en bok om företag, testosteron-infunderas atmosfär av den amerikanska affärsvärlden, och det väckte stor kontrovers i 1991 på grund av dess lurid, grafiskt innehåll. Boken berättar historien om Patrick Bateman, opålitliga berättare. Han är noggrann i sin beskrivning av saker som sin dagliga hudvårdsrutin, men vild, groteska och vilda när han torterar, lemlästar dödande och även äta hans (till stor del prostituerad) offer.

"The Anarchist kokbok" av William Powell

Powell skrev "The Anarchist kokbok" vid 19 års ålder när han var i Vietnamkriget - en konflikt han helt höll med. Det är enormt mot regeringen, och innehåller saker som bombrecept, som visserligen felaktig, är ett ganska tillförlitligt sätt att röra upp kontroverser. Ovanligt, är författaren nu skäms för sitt arbete och faktiskt försökt att censurera det själv.