Växter som innehåller saponiner

Växter som innehåller saponiner


Utvecklas som ett naturligt försvar mot mikrober och surfar djur, saponiner är bitter smak, giftiga kemiska föreningar som finns i ett stort antal växtarter. Känd för sin distinkta skummande kvalitet, saponiner var en tidig källa av tvättmedel och tvålar för kulturer runt om i världen. Även giftigt för människor i stora doser, är saponiner ibland används i traditionell medicin för sina påstådda antioxiderande egenskaper.

Hästkastanj

Native till Balkan i sydöstra Europa, hästkastanj (Aesculus hippocastanum) är ett prydnadsträd som används runt om i världen. Växer till 120 fot i höjd, bär det ljusgröna, handformade blad består av fem till sju ovala broschyrer. Efter en kort blommande period under vilken den producerar 7 tum långa stående blomma stjälkar, är hästkastanj lastad med en skörd av rödbruna nötter inneslutna i en taggig chartreuse yttre skrovet. Nötterna, men attraktiv, är giftiga vid förtäring på grund av sin höga koncentration av alkaloid saponiner. Det är från de saponin-rika nötter eller conkers, som escin extraheras, vilket är ett ämne som används inom medicinen för att lindra inflammation och svullnad.

Mojave Yucca

Känd för sina svärd-liknande blad och prålig blomstjälk, Mojave yucca (Yucca Schidigera) trivs över sydvästra USA i Mojave och Sonoraöknen. Utnyttjas av ursprungsbefolkningen i regionen i århundraden, Mojave yucca lagrar ett överflöd av saponin-rika fiber inom sina rhizom, som vanligen skördas för att framställa en tvål ämne som används som en hårtvätt. Växer till 15 fot i höjd, är Mojave yucca en formidabel växt att skörda på grund av dess styva och vassa blad, som i dagligt tal hänvisas till som "spanska dolkar."

KVILLAJABARK Tree

Uppkallad efter sin höga koncentration av skum saponiner har KVILLAJABARK träd (såpträd) tjänade som en källa av tvättmedel och medicin för folket i Andinska Chile i hundratals år. Man har funnit vid måttliga höjder mellan 5.500 och 7.000 fot, där den bildar täta snår i skogen story. Växer till 50 fot i höjd, producerar KVILLAJABARK träd tjock, svartbrun bark från vilken dess saponiner extraheras. När det yttre lagret av bark avlägsnas, är det inre skiktet uppsamlades och krossas till ett pulver, vid vilken punkt den används för att skapa tvål, medicinska teer och kompresser, insekticid spray och livsmedelstillsatser.

sojaböna

En av de vanligaste källorna till närings saponiner är sojabönor (Glycine max) odlas runt om i världen som en livsmedelsgrödor och för industriell bearbetning. Ett stort antal sorter finns, vart och ett varierar i storlek och växtsätt, även om alla bär håriga baljor som innehåller mellan två och fyra vaxartad, ljus-gröna bönor. Bönorna äts hela eller används i produktionen av livsmedelsprodukter som tofu och sojasås. Som en källa för industriellt viktiga saponiner är sojabönor utsträckning behandlas för att ta bort deras hydrofila ( "vattenälskande") och hydrofoba ( "vattenavstötande") kemiska egenskaper, som sedan används som skumningsmedel och emulgeringsmedel i många kommersiellt producerade tvålar .

Wild Yam

Lång används i traditionell medicin har wild yam (Dioscorea villosa) samlat intresse från de traditionella medicinska samfundet på grund av dess höga koncentration av steroida saponiner och diosgenin, en typ av fytoöstrogener som används vid framställning av p-piller. Det är hemma i USA och var en viktig traditionell botemedel för både ursprungsbefolkningen och de tidiga kolonisatörer, som skördade stora, väl utvecklade knölar att behandla kolik, gynekologiska sjukdomar och astma. Lätt identifierbar, är wild yam en klättring vinstockar täckt av stora, hjärtformade blad.