Vad är en Crash Växellåda?

Vad är en Crash Växellåda?


Crash växellådor använder rakskurna drev och finns i veteranbilar, stora lastbilar och racerbilar. Hastigheten på motorn måste anpassas till den för växellådan innan en växel är ilagd.

Drift

När växling, frikopplar kopplingen växellådan från motorn väljer sedan en ny växel innan de engagerande. Med rakskurna drev, om motorvarvtalet inte matchar växellådan, kommer kugghjulen mal samman och orsaka potentiell skada på kopplingen och kugghjulen själva; alltså hastigheterna måste matchas innan en växel är ilagd.

dubbel urkoppling

Kopplingen används två gånger för varje växling. Först kopplingen är deprimerad, och neutral väljs; motorn sedan revved till lämplig hastighet innan kopplingen trycks en gång och en ny växel väljs. Detta är en komplex teknik som kräver en erfaren förare.

fördelar

Crash växellådor producera mindre friktion och effektförlust. I racing, är detta en stor fördel, och med förmågan att bygga upp växellådan efter varje lopp, är skador som orsakats av felaktig växling inte vara ett stort problem. Crash växellådor är också mycket robust och kan hantera mycket mer effekt och vridmoment än kuggväxlar.