Livsmedel som anses friska källor av kolhydrater

Livsmedel som anses friska källor av kolhydrater


Alla kolhydrater består av sockerarter, som kan arrangeras i enkla eller komplexa former. Kroppen bryter alla kolhydrater ner i enkla socker glukos, men olika kolhydrater blir uppdelade i olika takt. Friska kolhydrater innehåller fibrer eller komplexa sockerstrukturer som tar längre tid att smälta, ändra deras inverkan på blodsockernivåer.

Fullkorn

Fullkorn är korn som inte har berövats fiber och näringsämnen genom raffinering. Exempel innefattar wholewheat, råg, havre och korn. De flesta fullkorn innefattar höga halter av olösliga fibrer, som passerar genom mag-tarmkanalen intakt, fyllnadsmedel upp avföring och bidrar till att förhindra förstoppning. Havre ger också lösliga fibrer, det slag som hjälper till att sänka blodtrycket och skydda hjärthälsa. Produkter som är tillverkade med fullkorn bör omfatta det först på ingredienslistan.

Grönsaker

Grönsaker innehåller olösliga fibrer som saktar matsmältningen samtidigt ge näring och fytokemikalier som kan öka den allmänna hälsan. Innehållet i grönsaker kolhydrater tenderar att vara ganska låg per portion på grund av all den olösliga fibrer och vatten, så att du kan äta mycket grönsaker på en gång utan att orsaka blodsockret att gå över styr. Näringstäthet av grönsaker är också hög, så de innehåller mycket vitaminer och mineraler per portion.

frukt

Frukt är en hälsosam kolhydratkälla som ger fiber och massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Även om många av de kolhydrater som finns i frukt består av den enkla socker fruktos, den höga fiber och vatteninnehåll i frukt få den att vara låg sockerhalt per portion. Hela färsk frukt tenderar att vara hälsosamma, även fryst, konserverad eller torkad frukt kan användas som alternativ. På grund av sin söta smak, kan frukt användas som ett substitut för söta snacks och desserter som innehåller ohälsosamma kolhydrater.

pulser

Kolhydraterna i pulser smälts långsamt, som håller blodsockret från tillsatta. Pulserna är också en källa till protein, näringsämnen och båda olösliga och lösliga fibrer. Pulser kan användas i stället för kött i en vegetarisk måltid, konsumeras som en sida skålen eller tillsättas som en ingrediens i andra rätter.

Nötter och frön

Nötter och frön är källor till lösliga fibrer och friska enkelomättade och fleromättade fetter. Dessa komponenter bromsa nedbrytningen av kolhydrater i nötter och frön och tillhandahålla hälsosamma egenskaper hos sina egna också. På grund av sin höga fett- och kaloriinnehåll, begränsa mutter konsumtion endast en handfull eller två varje dag.