Vad är skillnaden mellan 12x50 och 10x50 kikare?

Vad är skillnaden mellan 12x50 och 10x50 kikare?


Kikare varierar i optisk kvalitet och mekanisk kvalitet - hur välgjorda linserna är hur väl kikaren sätts ihop och hur smidigt de fokusera. Kikare beskrivs ofta med två siffror med ett "x" i mellan, såsom "12 x 50" eller "10 x 50."

Vad är kikare?

En kikare är egentligen två små teleskop som är anslutna till varandra. Förutom linserna och ramen som förbinder dem, de har en fokuseringsring. Bättre kikare kommer att ha en fokuseringsring för varje öga. Linserna är belagda för att minska bländning och bra kikare är noggrant inriktade.

förstoring Ström

Den första siffran i beskrivningen av kikare avser förstoringen. "12x" betyder att de kommer att ge bilder 12 gånger närmare än de skulle vara med blotta ögat. Till en början kan det tyckas att högre siffror är bättre, men det är inte nödvändigtvis fallet, eftersom ju högre förstoring, desto svårare är det att hålla en bild stadigt i vyn. Det är därför en kompromiss: Högre förstoring är bättre om du kommer att vara stillastående och kan spänna händer eller armar på en stadig yta; De är också bättre om du kommer att behöva se små objekt på långt avstånd. Men lägre förstoring är bättre om du kommer att behöva fokusera snabbt eller när du flyttar. Både "10x" och "12x" är på den övre delen av förstoring och kan vara svårt att hålla stadig nog att se.

Objektivlins

Det andra talet är ett mått på storleken på den främre linsen i millimeter. "10x50" och "12x50" linser är båda 50 millimeter i diameter - lite mindre än 2 inches. Större linser släppa in mer ljus, som låter dig se i mörkare situationer. Men de också göra kikaren större och tyngre. Så det är återigen en kompromiss. Större linser är bättre om du ofta kommer att vara i svagt ljus och - som med högre effekt - om du kommer att kunna spänna armarna mot något. Mindre linser är bättre om du kommer att bära en hel del andra saker eller måste hålla kikaren stadigt utan att spänna armarna.

mer tips

Utöver dessa två siffror, kikare varierar kraftigt i kvalitet, liksom kameror eller teleskop eller annan optisk utrustning. Om du ska använda kikaren en hel del, är det värt att göra mer forskning och köpa från en butik som har expert säljare. Å andra sidan, om du bara kommer att använda din kikare ett par gånger om året, kan det spelar ingen roll för mycket för dig.