Fakta om vesslor för barn

Fakta om vesslor för barn


Vesslan är en liten vild djur som liknar en hermelin eller en iller och kan hittas i hela Europa, Asien, vissa delar av Nord- och Sydamerika samt i Nordafrika. Vesslor infördes i Nya Zeeland för att styra gnagare befolkningen där, men de har också minskat antal av vissa inhemska fåglar i Nya Zeeland.

Fysiska egenskaper

Vuxna vesslor har en långsträckt kropp av cirka 12 till 18 inches lång med ett litet huvud med svarta ögon och runda öron. De har korta ben och är täckta med en tät päls brun päls. Vissa vesslor har en krämig gul lapp av päls under magen. Vesslor har förmågan att ändra sin färg säsongs i vissa livsmiljöer och på vintern några vesslor kan vända helt vit som en kamouflage mot rovdjur i snön. Vesslor har doftkörtlar nära anus, som ger ut en stark stickande lukt, som används för att markera sitt territorium och som ett försvar mot rovdjur.

Klassificering och arter

Vesslor är från familjen Mustela, och det finns olika arter av vessla från olika delar av världen. Arter innefattar berget vessla, den tropiska vessla, den japanska vessla, den Columbian vesslan och på kort och lång-tailed vessla. Det finns också den indonesiska berget vessla, sibirisk vessla, den svarta randiga vessla, den egyptiska vesslan och barfotsvessla.

Jakt och matvanor

Vesslor är köttätande, vilket innebär att de äter kött och vanligtvis lever på unga kaniner, råttor, möss, grodor och fåglar. De är utmärkta jägare och dödar med en effektiv bett i halsen. Vesslor förbrukar en tredjedel av sin egen kroppsvikt i livsmedel med 24 timmars mellanrum. Vesslor vilja att jaga på natten när de är mest aktiva, men de kommer också att fånga byten under dagen. Deras form tillåter dem att klämma in smala hålor i marken för att hitta mat, och de kan också klättra i träd för att nå fågelbon och sina ungar.

Livscykel Weasel

När vesslor föder de ofta tar över hålor av andra djur, foder dem med päls från sitt byte. De producerar kullar på upp till sex unga vid en tidpunkt som kallas vessla kattungar. Kattungarna föds utan päls, blind och döv, men utvecklas snabbt och är oftast avvanda efter den första månaden. Unga vesslor börja jaga i förpackningar på ca åtta veckors ålder med modern, och när de är 3 månader gammal, de lämnar familjen pack och gå iväg för att klara sig själva. Den genomsnittliga livslängden för en vessla är cirka två år, eftersom de ofta faller offer för rovdjur som räv, ugglor och katter.