Vad är en sjöskumspipa?

Vad är en sjöskumspipa?


Sjöskum tobakspipor är utsökt snidade exempel på rörets tillverkarens konst och är mycket värdefulla och collectible. När ny, kommer en sjöskum vara krämig vit eller ben färgad. När röret används, fungerar den som ett naturligt filter för nikotin, och ändrar färg från gult till orange till en djup läder brun. Sjöskum höggs med genomarbetade scener, ansikten, figurer, djur och naturmotiv. De samlades och uppskattad av de rikaste européerna. Populariteten av cigaretter efter första världskriget medförde nedläggningen av europeiska sjöskum industrin.

Geografi

Sjöskum är en sällsynt mineral som finns främst i Eskisehir, Turkiet, även om det finns några små insättningar i Grekland, Frankrike och Spanien. Fyndigheter av denna mjuka, porösa materialet också har hittats i Pennsylvania, Utah och South Carolina. Det är allmänt accepterat bland experter som den renaste kvalitet sjöskum kommer från Turkiet. Under den 18: e och 19-talen, på höjden av sin popularitet, var centrum för sjöskumspipa produktion Wien, Österrike.

Historia

Den sjöskumspipa bringande konst började i slutet av 1600-talet, även om datumet är okänt. Det finns många berättelser om var och när den första sjöskumspipa gjordes, och alla från en ungersk räkna till kungen Polens en fransk konstnär ges kredit, men ingen vet exakt ursprung med säkerhet. På 1970-talet förbjöd den turkiska regeringen export av rå sjöskum att stimulera den lokala industrin. Idag är alla sjöskumspipor gjorts i Turkiet.

Storlek

Vintage och antika sjöskumspipor varierar i storlek från små skål rökpipor till massiva, utsmyckade rör som var avsedda för tydlig visning. Dessa visnings rör, ofta ristade med allegoriska bilder eller figurala representationer av myter och Bibelns berättelser, kan ibland vara flera fot i längd.

Värde

Ju längre ett rör har rökt och mer färg mineral har förvärvat större är dess värde. Många gamla och omsorgsfullt snidade rör är i museisamlingar över hela världen. Om du tror att du har en gammal och värdefull exemplar, bör du tala med en antikviteter värderingsman som specialiserat sig på rör och rökdon. Antik rör ofta kan hittas i £ 65 till £ 260 intervall, dock mer utsmyckade röret desto mer kan du räkna med att betala. Stor display rör eller rör med bra, rik färg kan hämta flera tusen dollar på auktion.

Vård

Sjöskumspipor måste hanteras med försiktighet, eftersom materialet är mjukt och kan enkelt flisas eller bruten. Om du planerar att använda din pipa för rökning, måste du rengöra den regelbundet för att upprätthålla en väl, rik kvalitet som gör dessa rör så mycket eftertrak. Rengör skålen och hejda regelbundet med piprensare för att eliminera någon ansamling av aska eller ORÖKT TOBAKSREST I PIPA (oförbrända tobak). Speciellt när röret är nytt, se till att dina händer är rena när du använder den. Den sjöskum är belagd med bivax för att underlätta färgprocessen och smuts på dina händer kommer att överföras till ytan av röret. En ansedd tobaks som sysslar med ledningar kan ge dig detaljerade instruktioner om hur att rengöra och underhålla din pipa för år av njutning.