Kul mjölkko fakta

Kul mjölkko fakta


Mjölkkor har gett näring till mänskligheten sedan urminnes tider. Bevis på människor som använder mjölkkor har hittats i bronsåldern Schweiz, och den forntida egyptiska adeln festade på mejeriprodukter. Mjölkkor, tillsammans med andra kor och vissa andra djur, hänvisas till som nötkreatur, ett ord som kommer från det gamla franska ordet chattel, vilket betyder egenskap.

Antik historia

Kor, tillsammans med får och getter, har mjölkats i tusentals år. De gamla egyptierna hade mejeriprodukter, men de var så dyra att endast royalty, präster och extremt rika hade råd dem. Gamla testamentet i Bibeln nämner man mjölkkor 44 gånger. Man tror gamla kor producerade mycket mindre mjölk än moderna kor, så lite som en tiondel av vad en modern ko kan producera.

raser

Var och en av de sex stora moderna raser av mjölkko - Ayrshire, Brown Swiss, Guernsey, Holstein, Jersey och Mjölkning Shorthorn - utvecklades separat. Guernseys togs först upp av munkar på Isle of Guernsey. Tröjor, den minsta rasen av mjölkko, höjdes på Isle of Jersey. Ayrshire har uppkommit i Skottland, i grevskapet Ayr, och Holsteins var vårdas i Nederländerna. Mjölkshorthorns har uppkommit i nordöstra England. Bruna schweiziska kor är den äldsta ras av mjölkko och har varit i de schweiziska Alperna i tusentals år.

Kor i Amerika

De första mjölkkor fördes till den nya världen på Columbus andra resa, och den första mjölkko fördes till Jamestown 1611, per djurFörbättringsProgram Laboratory (AIPL). Nästan alla familjer tidiga nybyggare hade sin egen ko. År 1822 de första Ayrshire kor importerades till Amerika, och 1852 markerade ankomsten av den första Holstein. Brown Swiss först kom på 1850-talet, men i slutet av seklet de finns överallt, även nå så långt som Stilla havet.

Mjölkkor dag

Det finns cirka 110 tusen mjölkgårdar i USA, och de innehåller mer än 9,2 miljoner kor. Kor tillbringar nästan åtta timmar om dagen att tugga sin cud, vilket innebär att de regurgitate och sedan tugga maten igen. Kor har en mage, men fyra separata matsmältnings fack: våmmen, nätmagen, den bladmage och löpmagen. Vommen kan hålla upp till 50 liter osmält mat och nätmagen är där främmande föremål (som bultar, bitar av staket eller något annat som av misstag kan falla i kor livsmedelsförsörjning) fastna för att inte skada kon.

Dairy Industry

Mjölkningsmaskiner uppfanns 1894. Innan mjölkmaskiner, tog en bonde en timme att mjölka sex kor. Nu kan en bonde mjölk upp till 100 kor i timmen med hjälp av moderna maskiner. Var och en av de 9,2 miljoner kor i Amerika dricker ett badkar fullt med vatten och äter mellan fyrtio och nittio pounds av mat varje dag. Wisconsin mjölkkor producerar mellan fem och sju liter mjölk per dag, och var och en liter mjölk tar ca 350 sprutar av mjölk, enligt Wisconsin Milk Marketing Board.