Vatten & olja Experiment

Vatten & olja Experiment


Olja och vatten är utmärkta ämnen för enkla experiment eftersom de är tillgängliga och informativ. Allt du behöver är en kran och en flaska matolja att utforska egenskaperna för varje ämne och hur de interagerar med ett barn. En enkel vatten och olja experiment kan också vara ett bra sätt att lära barnen om de skadliga effekterna av oljeutsläpp på vilda djur och livsmiljöer och visa dem hur svårt olja är att rensa upp en gång spillts i sjöar och hav.

frysning Olja

En intressant och enkelt experiment undersöker vad som händer när vatten och olja fryses tillsammans. Häll en kopp vatten i en plastbehållare. Tillsätt två matskedar matolja till vattnet. Se när de två vätskorna samverkar. Efter cirka tre till fem minuter, bör oljan stiga till ytan. Placera ett lock på behållaren och placera behållaren i frysen. Ta bort behållaren två till tre timmar senare och observera vad som har förändrats. Oljan kommer nu att vara under vattnet och inte längre på ytan. Förklara att oljan stiger till ytan i dess flytande form, eftersom som en vätska är det mindre tät än vatten; men, när frysta, sjunker det eftersom vatten expanderar när det fryser och blir tätare än olja som en fryst fast.

flytande Friction

Använd ett enkelt experiment för att visa att vissa vätskor inte blanda. Fyll en liten vattenflaska med vatten, vilket ger en tum upptill med plats för olja. Tillsätt tre droppar karamellfärg i vattnet tillsammans med två matskedar matolja. Skruva på locket och skaka så hårt som möjligt. Låt vätskorna sig och observera vad som hänt; trots alla skakningar, oljan kommer fortfarande ovanpå färgat vatten --- färgning vattnet bidrar till att göra åtskillnad mer uppenbara. Låt barnet att skaka flaskan igen, så hårt som möjligt, och observera att samma resultat inträffar. Förklara att detta är det spelar ingen roll hur hårt du skakar, är olja ännu mindre tät än vatten i flytande form och därför kommer alltid upp till ytan.

diskmedlet

Utför en variant av det tidigare experimentet genom att tillsätta en tesked diskmedel eller pulveriserad maskindiskmedel till flaska fylld med vatten, karamellfärg och matolja. Instruera barnet att skaka flaskan kraftigt och låt den sätta sig. Observera skillnaden; den här gången, kommer vätskorna alla blanda ihop i något som kallas en emulsion. Förklara att tvättmedels obligationer kemiskt till både vatten och olja låta de ämnen som blandas ihop. Förklara att detta är vad som gör diskmedel och vatten så effektiv på att ta bakat in olja från rätter.

Oljeutsläpp Experiment

Detta experiment använder objekt i ditt skafferi för att hjälpa barn att förstå hur svårt det är att städa upp olja som har spillts i naturen, såsom i hav, sjöar eller swampland. Fyll en tydlig glasskål till hälften med vatten. Lägga en kopp majs, grönsaker, raps eller olivolja till vattnet. Försök att ta bort oljan från skålen med skedar, ostduk, bomullstussar och polyestertyg, i den ordningen. Observera vilka objekt som är bäst för att ta bort olja och notera att det borde vara polyestertyg. Förklara att när oljeutsläpp inträffar i naturen, arbetare använda något liknande kallas polypropen trasa för att avlägsna olja; det fungerar eftersom olja är attraherad av polypropylen och materialet är tillräckligt lätt för att flyta på vattnet. Materialet absorberar oljan och arbetstagare plocka upp duken och kassera den. Du kan också doppa några fjädrar i oljeblandningar och sedan försöka rengöra olja utanför i diskhon med diskmedel och vatten. Förklara att detta är hur arbetarna rensa bort fåglar och andra djur som fastnar i oljeutsläpp. Jämför svårigheten att försöka rengöra en kopp olja med hundratusentals liter i naturen för att hjälpa barn att förstå omfattningen av förödelsen som orsakats av oljeutsläpp.