Ganesh nedsänkning och miljöeffekter

Ganesh nedsänkning och miljöeffekter


Ganesh Chaturthi Festivalen är en av de viktigaste händelserna i den hinduiska kalendern. Det firar Lord Ganesha, gudomen förknippas med vishet, välstånd och lycka. Festivalen firas i hela Indien och hinduiska samhällen runt om i världen. Det handlar om fest och be liksom byggandet av idoler som visar Ganesha. Vid slutet av festivalen dessa idoler traditionellt nedsänkt i floder, sjöar eller havet. Detta kan ha vissa negativa miljökonsekvenser.

Tradition

Ganesha idoler traditionellt gjorda av lera eller lera grävde från stränderna och stränderna i närheten av en dyrkare hem. Idol skulle sänkas ned i vattenkällan vid kulmen av festligheterna för att symbolisera den onda cirkeln av skapelsen inneboende karaktär (som också informerar den hinduiska tron ​​på reinkarnation). Emellertid har tillkomsten av moderna material för att tillverka idoler ändrat effekterna av nedsänkning på vattenkällor.

Plåster

Gips har blivit allt vanligare som ett material till mode Ganesha idoler. Det är billigt att producera och lätt att transportera i pulverform, vilket gör det en bra kommersiell produkt för idol konstruktion. Worshippers kanske föredrar att använda det för att underlätta, i motsats till att gräva sin egen lera, och för dess jämförande lätthet (idolerna transporteras i en procession till vattnet innan nedsänkning). Gips är olösligt i vatten och är inte biologiskt nedbrytbar. Det kan ta månader eller år att lösa, och när den gör, lägger den till en icke-organiska konstgjorda element till ekosystemet i drabbade vattenkälla.

Måla

Ganesha idoler traditionellt målade ljusa färger. De färger som används för att dekorera idolerna innehåller ofta tungmetaller som lakas ut i vattnet källa när idol är nedsänkt. Nickel, bly, kadmium och kvicksilver är vanliga metallföroreningar i samband med nedsänkning av målade idoler, och dessa element kan komma in i livsmedelskedjan när de intas av fiskar och fåglar, som är i sin tur, som äts av människor. De orsakar också surheten hos vattnet att stiga.

utsmyckningar

En annan effekt av idol nedsänkning miljön är förorening av vattentäkter med oorganiska utsmyckningar. Dessa inkluderar kläder, plastblommor, rökelse och smycken. Sådana utsmyckningar lägga föroreningar till vattenkällor, förändra deras kemiska sammansättning och skapar risker för djurlivet.

Rättsmedel medel~~POS=HEADCOMP

Eftersom förståelsen av miljöpåverkan idol nedsänkning blir bättre känd, det finns ansträngningar som görs för att begränsa den. Miljömässiga och sociala myndigheter försöker att främja användningen av lera för att göra idoler, byggandet av mindre idoler (som är svårt när storleken på idol är ofta anses motsvara en dyrkare religiösa eller sociala ställning), användning av traditionella material måla idol, såsom gurkmeja, och en gräns för de oorganiska utsmyckningar. Vissa myndigheter föreslår också nedsänkning av idol i ett specialbyggt vattenbehållare, skild från offentliga källor som används för att dricka, bad och bevattning av jordbruksmark.