De 10 mest kontroversiella filmer genom tiderna

De 10 mest kontroversiella filmer genom tiderna

Introduktion

Kontroverser och bio har alltid haft en speciell relation. Vare sig det är för hädelse, extremt våld, sexuellt explicita scener eller ens på set skandaler vissa filmer har blivit kända för sin förmåga att generera kontroverser. I själva verket har den skandalösa effekterna av ett antal filmer lett till att de förbjudits av myndigheter i olika delar av världen. Detta bildspel tittar på de 10 mest kontroversiella filmer genom tiderna.

The Passion of Christ

Denna film, regisserad av Mel Gibson, orsakat kontroverser för explicit våldsamt sätt på vilket det porträtterade de sista dagarna av Jesus Kristus. Filmen är full av brutala och blodiga tortyrscener som leder till den slutliga Kristi korsfästelse. Filmen var också kritiserats för en påstådd antisemitiska ton, med vissa hävdar att det porträtterar judar som onda och blodtörstig. Dessa påståenden var starkt vederlagts av sin chef.

A Clockwork Orange

Denna våldsamma skildring av en dystopisk, framtida Storbritannien kritiserades tungt efter ett antal så kallade copycat incidenter på dess release 1971. I själva verket, den våg av våldsamma attacker i samband med filmen av media tvingade dess chef, Stanley Kubrick, för att ta bort arbetet från allmän utsättning i Storbritannien. Det återkom endast i brittiska biografer och på VHS och DVD i 1999. I andra europeiska länder, var en redigerad version av filmen screening där många av de mest våldsamma scener klipptes ut.

Da Vinci-koden

Redan innan dess release i 2005, denna film, baserad på den bästsäljande boken av Dan Brown, hade orsakat kontroverser bland delar av ortodoxa katoliker på grund av sin tomt kretsar kring påståendet att Jesus Kristus hade fathered en dotter genom en relation med Maria Magdalena . Protester hölls i många länder i ett försök att få filmen förbjudna för dess påstådda hädiskt innehåll. Filmen är regisserad av Ron Howard och stjärnor Tom Hanks och Audrey Tautou.

Exorcisten

Denna 1973 skräckfilm, regisserad av William Friedkin och baserad på en roman av William Blatty, är höljt i kontroverser gäller dess produktion. Ett antal mystiska händelser, såsom döden av skådespelarnas släktingar, bränder på set och scener kommer saknas, sägs ha ägt rum under inspelningen. Den katolska kyrkan också lagt till kontroversen kring filmen genom att be för vissa scener som ska tas bort att det anses hädiskt. För att ytterligare förvärra situationen, att många biografer arrangerade för ambulanser och sjukvårdare att finnas på plats tillgodose för tittare som svimmat under visningar.

Kristi sista frestelse

Martin Scorsese riktade denna 1988 film som visar en mer mänsklig sida av Jesu liv. I plågor på korset, inbillar han sig i olika situationer frestelsen, inklusive liv med Maria Magdalena. Detta tillvägagångssätt förargade många katoliker. I vissa länder filmen bojkottades, medan filmen inte kan visas i en biograf i Paris eftersom byggnaden sattes i brand.

Viridiana

Detta sexuellt berättelse, som omfattar en nybörjare nunna, är en annan film i vår lista som orsakade kontroverser för dess förmodade hädiskt innehåll. En av de mest kontroversiella scener i filmen, regisserad av spanska filmskapare Luis Buñuel, är när en grupp tiggare posera för ett fotografi i exakt samma positioner som Jesus Kristus och hans lärjungar i Leonardo da Vinci berömda målning av den sista måltiden. Diktatorn Francisco Franco förbjöd filmen i Spanien.

Brokeback Mountain

Denna kärlekshistoria mellan två cowboys orsakade kontroverser i ett antal länder över hela världen när den släpptes 2005. Filmen, regisserad av Ang Lee och starring Heath Ledger och Jake Gyllenhaal, förbjöds i Bahamas och Kina på grund av sin porträttering av homosexualitet.

Grundläggande instinkt

Det ögonblick då en knickerless Sharon Stone uncrosses benen har gått ned som en av de mest ökända scenerna i filmhistorien. Basic Instinct, regisserad av Paul Verhoeven och även starring Michael Douglas, orsakade också en uppståndelse på dess release i 1992 som Stones karaktär är bisexuell. Många moraliska grupper märkt filmen som oanständiga. Det är dock troligt att kontroversen kring filmen faktiskt bidragit till att fylla biografstolar världen över.

Saló

Denna italienska filmens explicit våld, sadism och sexuellt innehåll orsakade kontroverser på dess release 1975. Filmens producent greps och fängslades i Italien för påstådda "obsceniteter" visas i filmen. Regissören Pier Paolo Pasolini mördades innan premiären. Filmen förbjöds i Spanien 1978.

nosferatu

Kontroversen kring denna 1922 film hänför sig till en rättslig wrangle över påstådda plagiat av Bram Stokers roman "Dracula". Regissören FW Murnau gjort ändringar i filmen efter hans studio misslyckats med att få rättigheterna till boken. Men tryckte Bram Stoker änka vidare med rättsliga åtgärder och vann ett intrång i upphovsrätten fall. Domaren beordrade utskrifter av filmen som ska förstöras, men det hade redan delats ut i hela världen och filmen överlever till denna dag.