Mindre vanliga Sjukdomar av en häst

Mindre vanliga Sjukdomar av en häst


De flesta hästägare är bekanta med sådana vanliga hästsjukdomar som myeloencephalitis, stryper, rabies, rhinopneumonit, West Nile-virus, stelkramp och influensa och förmodligen vaccinera för de flesta av dem. Infektiös anemi är också väl känt. Det finns inget botemedel mot sjukdomen, men det finns ett test för att screena för det. Men flera hästsjukdomar mindre kända.

Kolit-X

Enligt Merck Veterinary Manual webbplats, namnet kolit-X omfattar en rad dödliga former av akuta tarmsjukdomar hos hästar. Symtomen omfattar svår explosiv diarré som kommer plötsligt, akut buksmärta, chock och uttorkning. Döden inträffar vanligtvis inom 24 timmar efter igångsättningen av sjukdomen; dödligheten är 90 procent till 100 procent. Medan en del forskning har fokuserat på Clostridium bakterier som smittämnen, många tror att andra medel är på jobbet. Det finns inget vaccin.

vesikulär stomatit

Vesikulär stomatit oftast drabbar nötkreatur och svin men hästar kan också få det. Feber, letargi och små blåsor med klar vätska på slemhinnor i munnen är dess viktigaste symptomen. Infekterade hästar har vanligtvis svårt att äta. Eftersom vesikulär stomatit är mycket smittsam, måste hästägare i karantän drabbade hästar. Även hästar återhämta sig vanligtvis från sjukdomen i ett par veckor, kan det begränsa rörligheten för hästar från gård till gård, shower och uppfödningsanläggningar. Det kan också spridas till människor, som uppvisar influensaliknande symtom.

Mjältbrand

Mindre vanliga Sjukdomar av en häst


Mjältbrand är en smittsam sjukdom som utvecklas snabbt och är vanligtvis dödlig. Dess symptom hos hästar inkluderar en hög feber, svullen buk, blodförgiftning och en uppenbart sjuk utseende. Hästar kan smittas av sjukdomen från betar på infekterade betesmarker. Eftersom det kan föras vidare till människor, måste särskild försiktighet iakttas vid hantering smittade djur och bortskaffande av slaktkropparna.