Vad är ytan terräng som på Neptune?

Vad är ytan terräng som på Neptune?


Neptunus är den åttonde planeten från solen i vårt solsystem och är en av endast två osynliga för blotta ögat. Planeten är nästan fyra gånger så stor som jorden, och på grund av sin sammansättning, är nästan 17 gånger tyngre. Det tar Neptunus 165 jordår att kretsa kring solen och en dag på planeten varar cirka 16 timmar.

gasjätten

Neptune klassas som en av vårt solsystem är "gas jätte" planeter, vilket betyder att den inte har en fast yta och är till stor del en samling av virvlande moln och gas. Den blå "yta" vi ser i bilder av Neptunus är i själva verket toppen av en permanent molntäcke. Nedan Neptunus moln ligger en atmosfär av väte, helium och metan, som sitter ovanför en isig "mantel" skikt.

Mantle

Neptunus mantel är ett lager av vatten, ammoniak, kiseldioxid och metan glass och kan vara det närmaste Neptune har en yta. Det finns olika teorier om huruvida vatten är rikligt nog där för att producera en ocean eller om manteln är bara ett djupt lager av komprimerad gas som sträcker sig till Neptunus kärna.

En kall plats

Om du kunde besöka Neptune och ner genom molnen till kärnan, skulle du förmodligen uppleva en stor förändring i temperatur. Mantel Neptune uppskattas till cirka -223 grader Celsius, men fallande vidare in i planetens kärna temperaturen är tänkt att öka. Detta beror på att, som jorden, är kärnan tros fortfarande innehålla värme från planetens formation. Som ett resultat ger Neptune av nästan tre gånger så mycket värme som den mottar från solen

En blåsig plats

Om kylan var inte allvarlig nog uppskattar NASA kraftiga vindar att närvara vid manteln nivå, några flytta så fort som 700 miles i timmen. Dessa vindar är ansvariga för den våldsamma virvel av Neptunus moln som satelliter har observerat från rymden. Dessa vindar, starkare än även de mest våldsamma blåst på jorden, orsakas av extrema temperaturskillnaden mellan Neptunus övre atmosfären och dess kärna.

Neptunus Discovery

Neptune var den första planeten att bli "upptäckt" med hjälp av matematik. Astronomer märkte oegentligheter i omloppsbana Uranus, vilket tyder på en planet utanför kan påverka det. Utan att egentligen kunna se Neptunus, 1843, brittiske astronomen John C. Adams förutspådde planeten för att vara åtminstone 1 miljard miles bortom Uranus och sände sitt arbete till astronomen kungliga England, John B. Airy, men arbetet ignorerades som Airy inte litar Adams som en källa. Under tiden i Frankrike, var Urbain JJ Leverrier, en astronom okänd Adams, som arbetar på ett liknande projekt. Han skickade sina resultat, som var liknar Adams, Johann G. Galle i Berlin, Tyskland, som nyligen hade kart stjärnorna i närheten där Neptune ansågs vara. Den 26 september 1846 Galle och hans assistent Heinrich L. d'Arrest siktade Neptune för första gången. Idag John C. Adams och Urbain JJ Leverrier krediteras med att upptäcka Neptunus, planeten uppkallad efter den romerska guden av havet.