Vikten av en fiberrik kost

Vikten av en fiberrik kost


Efter att ha förtärt en måltid, bryter din kropp ner näringsämnen i den mat du har ätit. Medan matsmältningssystemet visar effektivt i att bryta ner många näringsämnen som proteiner eller stärkelse, kostfiber förblir osmält och oförändrad när den passerar genom matsmältningssystemet. Finns i grönsaker, frukt och fullkorn kolhydrater, är kostfiber viktigt för att upprätthålla din hälsa och utgör en viktig del av en hälsosam kost.

matsmältning

En fördel med en fiberrik kost är dess funktion för att bibehålla din matsmältning. Det digere material från den mat du äter kommer i direkt kontakt med slemhinnan i tarmen och kolon, och kvaliteten på din kost kan positivt eller negativt påverka din matsmältningssystemet. Fiber i din kost hjälper avföring pass effektivt genom dina tarmar och kolon, förhindra mag-frågor såsom förstoppning.

Typ 2-diabetes

Kostfiber spelar också en viktig roll för att förebygga kostrelaterade sjukdomar, såsom typ 2-diabetes. Personer som lider av denna form av diabetes upplever ett motstånd mot insulinsignalering, så i stället för att sänka sina blodsockernivåer som svar på insulinutsöndring, kan deras blodsockernivåer förblir farligt hög. Konsumera en kost rik på fibrer kan bidra till att minska risken att utveckla typ 2-diabetes. Hela korn livsmedel som en bra källa till spannmål fiber.

kolesterolhalten i blodet

En kost rik på fiber är också till nytta för att reglera blodkolesterolnivåer. Ditt blod innehåller små mängder av lipoproteiner - kolesterol fettmolekyler kopplade till proteiner. Low-density lipoprotein, eller "onda" kolesterolet, kan täppa till artärer och härda dina kärlväggarna, vilket ökar risken för hjärtinfarkt eller arteriell bristning. Kostfiber bidrar till att minska kolesterolhalten i blodet.

Rekommenderat intag

Linus Pauling Institute rekommenderar att kvinnor i åldrarna 19 och 50 konsumera 25 g och och män i samma ålder konsumerar 38 g fiber varje dag. Kvinnor över 50 år ska konsumera 21 g fiber, medan män över 50 år ska konsumera 30 g. Om du för närvarande äter en relativt låg fiberfattig kost, öka fiberintaget successivt - från några gram varje dag - sedan snabbt ökande fiberintaget kan orsaka biverkningar såsom diarré.