Stilar av grekiska kolonner

Stilar av grekiska kolonner


Arkitektoniska stilar från de gamla grekerna utvecklats över tiden, genom flera olika klassiska order. De tidigaste grekiska kolonner var doriska kolonner, följt av joniska kolonner och sedan korintiska kolonner. Stilen kolumner växte gradvis mer dekorativa och smal med tiden. De mest märkbara skillnader mellan kolonner av olika klassiska grekiska order visas i kolumnerna kapital, där kolumnen ansluter till bjälklag eller fris, och basen, där kolumnen ansluts till byggnadens fundament. Doric, Ionic och korintiska kolonner alla har räfflad axlar.

doriska kolonner

Doriska kolonner är bredare än andra grekiska kolonn stilar, och ger ett intryck av stabilitet. Doriska kolonner är långt mindre dekorativa än senare stilar grekiska kolonner, och har enkla runda huvudstäder i toppen. Doriska kolonner har ingen dekorativa bas. Axlama hos doriska kolonner har 20 rännor. Berömda antika grekiska strukturer som byggts med doriska kolonner inkluderar Pathenon, den Heraeum på Olympus och Hephaestustemplet, alla byggda i 500s och 400s BC.

joniska kolumner

Joniska kolonner är längre och smalare än doriska kolonner. Grekerna byggde joniska kolonner med en konvex svullnad som kallas "Entasis" för att korrigera för en illusion av konkaviteten när tittare såg på kolumnerna underifrån. Joniska kolonner har mer dekorativa huvudstäder än doriska pelare, komplett med rullar. Joniska kolonner sitter på toppen av stora baser med flera lager av ringar. Axlarna av joniska kolonner har 24 rännor.

Corinthian kolumner

Korintiska kolonner är ännu mer dekorativa än joniska pelare, och har utsmyckat, komplicerade huvudstäder med flera rullar och rader av blad och blommor. Korintiska kolonner är också byggt med en liten konvex svullnad eller "Entasis." Liksom de joniska kolonner, axlarna av korintiska kolonner har 24 rännor. Kända byggnader som byggts med korintiska kolonner inkluderar Lysikratesmonumentet, byggd i Aten i 330S BC.