Vilka är orsakerna till en belagd tunga?

Vilka är orsakerna till en belagd tunga?


Det finns tre typer av bestruket tungan - vit tunga, gul tunga och svart, hårig tunga. Alla uppstå av olika anledningar. Enligt Mayo Clinic, alla är vanligtvis tillfälliga, ofarliga förhållanden.

vit Tongue

En vit beläggning uppstår när de små gupp på tungan, så kallade papiller, blir inflammerad. Inflammation händer oftast på grund av uttorkning, feber, andas genom munnen eller rökning. Matrester, bakterier och döda celler sedan fastna mellan den svällda papiller och skapa den vita beläggningen.

gul Tongue

En gul beläggning på tungan är också orsakas av inflammation i papiller, som sedan samla gula bakterier. Rökning, mun andning, uttorkning och feber alla orsaka papiller att bli inflammerad.

Svart, hårig tunga

Svart, hårig tunga kännetecknas av svart eller brun missfärgning av tungan, tillsammans med en hårig eller hårig beläggning. Svart, hårig tunga är ofarligt. Enligt National Institutes of Health, ibland förekommer det hos personer med AIDS. Orsakerna till svart, hårig tunga inkluderar dålig munhygien och överdriven användning av läkemedel som innehåller vismut, såsom Samarin. Andra orsaker är antibiotikaanvändning, som kan ändra den normala bakterieinnehållet i munnen. Tung tobaksbruk är också en orsak.

Behandling av vit Tongue

Borsta tungan kan hjälpa att bli av vit tunga. Dricka mycket vatten och äta krispigt livsmedel - såsom äpplen, broccoli eller popcorn - kan också bidra till att undanröja den vita skräp från tungan. Rökare bör sluta röka.

Behandling av Yellow Tongue

För gul tunga, rekommenderar Mayo Clinic ett hem behandling som innefattar mild borstning av tungan med en lösning av en del väteperoxid och fem delar vatten. Gul tunga kan indikera ett problem med levern eller gallblåsan, även om det är sällsynt.

Behandling av Black Tongue

Borsta tänderna och tungan två gånger om dagen är den rekommenderade behandlingen för svart, hårig tunga. Om beläggningar på tungan av något slag kvarstår i mer än sju till tio dagar, bör du konsultera en läkare eller tandläkare.