Sjukgymnastik & övningar för en bruten fotled

Sjukgymnastik & övningar för en bruten fotled


En bruten fotled kan hända var som helst till vem som helst från idrottare till icke-idrottare. Ibland något så enkelt som att kliva av en trottoarkant vid fel vinkel kan resultera i en paus. En fotledsfraktur innebär en eller flera ben har brutits eller separerade göra ankeln mycket instabil. En bruten fotled kommer att följas av svår smärta, intensiv svullnad och blåmärken. Det kommer att vara öm till den grad att du inte vill att det rörde. Helande från denna skada är tidskrävande, och patienter måste vara noga med att undvika överanvända ankeln alltför snabbt. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera sjukgymnastik och övningar för att påskynda återhämtningen och stärka fotleden.

Stretching och tillägg

Låt åtminstone sex veckor att återhämta sig och, om du är en idrottsman, minst sex månader innan de återvänder till den nivå du var före skadan. Din läkare kommer att förskriva övningar som kommer att förbättra flexibilitet och styrka. Till att börja med en slinga av en standard badlakan runt bollen på foten medan sitta kvar i en stol. Förläng benet utåt, hålla tätt på handduken och försiktigt dra handduken in mot din torso. Håll denna position i sju till tio sekunder och släpp sedan spänningen. Upprepa denna handduk sträcka tre eller fyra gånger; detta kommer att försiktigt sträcka musklerna runt vristen och hamstrings, vilket resulterar i en grundlig och fullständig stretch.

Rörelseomfång

När du har börjat stretching muskler du kommer att behöva flytta till övningar som hjälper till med rörelseomfång. Sittande eller liggande på rygg, räta ut benen framför dig. Vänd foten inåt, sedan utåt och sedan i en full cirkel. Upprepa denna övning flera gånger för att värma musklerna upp. När du är bekväm med dessa rörelser, kan du flytta till en mer aerob träning.

Aqua övningar

En flytbälte är ett bälte som kommer att hålla dig flytande i vattnet. Genom att använda detta bälte kan du bada och göra aeroba övningar i vattnet utan att alltför mycket vikt eller påverkan på anklarna. Detta kommer att förbättra cirkulationen, minska svullnad och öka flexibilitet och rörlighet. Eftersom du kan fortsätta att utöva hela din behandling med en flytbälte, kommer du återhämta sig snabbare eftersom din kondition inte kommer att minska. När skadan är helt läkt, kan du köpa en av dessa och börja motionera i vattnet strax efter.