Hur man simulera en Tsunami för ett forskningsprojekt

Hur man simulera en Tsunami för ett forskningsprojekt


En tsunami är en naturkatastrof som kan orsaka extrem förödelse genom initial effekt och efterföljande översvämningar. Tsunamis är jättevågor som orsakas av seismisk aktivitet, antingen från en jordbävning eller en vulkanutbrottet. År 2004, en stor tsunami orsakad av en hög magnitud jordbävning längs kusterna i Indonesien, Sri Lanka, Thailand, Indien och Somalia, dödade mer än en kvarts miljon människor och lämnar otaliga mer hemlösa. När simulera en tsunami, är det bäst att använda en klar tank så att du kan se den våg aktivitet under vattenytan.

Instruktioner

1 Sätt i 18 tum x 4 tum plexiglas panel i tanken. Du kommer att vilja sätta in den på sidan där vågen kommer att skapas. Limma panelen så att den sitter på en 45-graders vinkel i förhållande till sidan av tanken. Ungefär hälften av panelen kommer att hamna högre än sidan av plexiglas tanken.

2 Sätt i 11 tum x 4 tum x 3 tum Plexiglas block på den andra sidan av tanken. Limma blocket så att den sitter på ungefär en 55-graders vinkel som är relevanta för den sida av tanken.

3 Fyll tanken med ca 2,75 inches av vatten. Om du vill öka äktheten av modellen, kan du lägga till ett par droppar blå karamellfärg för att ge vatten lite färg.

4 Limma träpanel till kanten av tanken mitt emot den sida där vågen börjar.

5 Limma ditt model, träd och byggnader på trä avsatsen att representera mark.

6 Håll påsen med akvariegrus om en fot ovanför tanken på den sida där vågen börjar.

7 Dumpa grus i tanken och observera vad som händer. Se hur vågorna påverkar falska byn du har skapat.