Ansträngda senor hos hästar

Ansträngda senor hos hästar


När en häst stammar senor, är det en mycket allvarlig skada som kan lamslå det för livet om de inte behandlas på rätt sätt. Du kan inte veta för mycket när det gäller att informera dig om skadan av en ansträngd sena. För att behandla hästen för bästa möjliga resultat, är kunskap nyckeln.

Fungera

Senorna i en hästs ben är väldigt likt stålkablar, att hålla alla de delar som arbetar tillsammans som en helhet och låsning av muskler och ben i en stadig, som arbetar kraft. Kör på längden längs benet, senor bildar bindväv mellan muskler och ben själv. När benet uthärdar trycket, senorna sträcka och även absorbera kraften i slaget som hoven effekter marken. När en sena är ansträngd, eller "bågar" -det förlorar funktionalitet, samt orsaka intensiv smärta.

typer

Det finns ett brett utbud av ansträngda senskador hos hästar. En mild stam kan orsakas av ett felsteg, eller en dålig landning från ett hopp. En sann bugade senor förekommer oftast i tävlingshästar. Det värsta, en sönderriven sena kan hända från ett trauma eller annan allvarlig olycka. Prognosen för senskador kan vara allt från några veckor från arbetet för att permanent hälta-beroende på hur allvarlig skadan.

Identifiering

Den mest uppenbara tecknet på en ansträngd senor är omedelbar och akut hälta. Hästen kommer att gynna benet och får inte kunna sätta någon vikt på det drabbade benet alls. Finns det oftast ingen blödning eller yttre tecken på skada, men svullnad blir intensiv, och det kommer att finnas värme i fogarna runt skadan. Det enda sättet att korrekt identifiera den skada och dess svårighetsgrad är att ha en veterinär undersöka och röntgen hästen.

Tidsram

Vid behandling av en ansträngd sena kan läkningstiden variera från några veckor till år, för att aldrig. Senor är knepigt och inte svarar på samma sätt som antingen ben eller kött. Vissa hästar kan göra snabba återvinningar där senan läker helt vissa kan läka och sedan reinjure samma senan så snart det används kraftigt igen. I fallet med en ansträngd senor, fela på sidan av försiktighet är den bästa praxis för en häst. Den vanligaste behandlingen är fullständig vila. Betesmark slutit efter den initiala läkningen är ett måste. Tid, vila och tålamod, tillsammans med vatten terapi och anti-inflammatoriska läkemedel, kan hjälpa till att läka skadan.

missuppfattningar

En vanlig missuppfattning om en ansträngd sena är att när hästen är läkt, är det bättre än någonsin. Även läkt, kommer senan har "sträckt" och kommer att vara benägen att åter skada. Det kommer att bli nödvändigt att linda benet och stag den med liniment, skydds bandage och andra förebyggande åtgärder för att upprätthålla sunda. När du har en häst som har skadade en sena, aldrig ta hästens sundhet för givet.