Kost & Näring

Kost & Näring


En hälsosam kost ger dig livsuppehållande näringsämnen och minskar risken för att utveckla flera hygienkrav såsom glaukom, hjärtsjukdomar och vissa former av cancer. Äta hälsosamt kan öka din energi, öka din livslängd och hjälpa dig att behålla en idealvikt.

Hälsosam kost Components

En balanserad kost är idealt en som följer alla fem matgrupper - spannmål, protein, frukt, grönsaker och mejeriprodukter. En hälsosam kost lägger en betoning på frukt, grönsaker, fullkorn och fettfri eller magra mejeriprodukter. Dessutom bör den innehålla magert kött, fågel, fisk, bönor, ägg och nötter och bör vara låg halt av mättat fett, transfetter, kolesterol, salt, natrium och tillsatt socker. Detta betyder inte att du inte kan njuta av snabbmat, men du bör uppmuntras att göra mer näringsrik val när du är ute.

Betydelsen av vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler utgör byggstenar för varje del av kroppen. Både vitaminer och mineraler finns i livsmedel eller kan tas i tillägg form. Vitaminer i synnerhet, är ansvarig för att upprätthålla tillväxt, hälsa och utveckling av naglar, hår, ögon och hud. Mineraler är nödvändiga för hormon funktion, cell funktion och transporterar syre i hela kroppen. Vissa mineraler är beroende av vitaminer för absorption och andra arbetar med vitaminer för att uppnå samma mål i kroppen. Att vara brist på någon vitamin eller mineral kan ge symtom som sköra naglar, håravfall, anemi, svaghet, synproblem eller torr irriterad hud.

Näringsrik Head Start

Om du letar efter sätt att äta mer hälsosamt eller om du bara letar efter ett sätt att krydda upp din nuvarande kost, kan några små tips verkligen öka din kost. Försök först att äta från så många livsmedelsgrupper som du kan i varje måltid. Till exempel, med din tallrik gröt eller spannmål, skär i en banan för extra fiber och slänga i några blåbär för antioxidanter. Med ett glas apelsinjuice med din frukost kan öka C-vitamin nivåer, vilket ökar ditt immunförsvar. Lägga upp dem, kommer du har druckit tre av dina fem rekommenderade frukter, en servering av spannmål och en servering av mejeriprodukter. Till lunch har en blandad gröna bladsallad med en halv avokado och vissa nötter. Ät en sida av pasta med lax i det att öka dina bra fett för dagen. På så sätt kommer du att ha ätit två av dina fem rekommenderade grönsaker, en portion av fullkorn, fisk och nötter, allt i en måltid. Dessa måltider är packade med fibrer, protein, antioxidanter, mineraler och hälsosamma omättat fett.

symtomkontroll

Att äta en hälsosam kost kan minska symtomen av medicinska tillstånd såsom polycystiskt ovariesyndrom sjukdom och artrit och de kan vända villkor som viktökning eller höga kolesterolvärden. Detta uppnås genom att minimera bearbetade livsmedel, dåliga fetter, enkla kolhydrater och öka komplexa kolhydrater, frukt, grönsaker och bra fetter. I själva verket kan de MayoClinic stater som regelbundet äter livsmedel som innehåller mycket kostfiber hjälpa till att minska i vikt, lägre blodtryck och blodsockerbalans. Dessutom ersätter mättade fetter och transfetter med enkelomättade eller fleromättade fetter kan hjälpa till att minska det onda kolesterolet och öka det goda kolesterolet.