Fakta om fotosyntes för barn

Fakta om fotosyntes för barn


Fotosyntesen är ganska stort ord, men delas upp i två delar är det lätt att se vad det betyder. I grekiska "foto" betyder ljus och "syntes" gör något, eller att sätta något tillsammans; "fotosyntes" gör något genom ljus. Växter absorberar solens energi genom sina blad och omvandlar den till mat för sig själva; detta kallas fotosyntes. Så länge som en anläggning blir koldioxid från luft, vatten (vanligen från jorden) och ljus från solen, har det vad den behöver för att överleva.

Löv

För att en växt eller ett träd för att genomgå fotosyntesen den behöver för att ha blad. Bladen innehåller allt som behövs för att absorbera solens strålar och låta fotosyntesen sker. Bladen är som små solpaneler, alla pekade mot solen, insupa dess energi och omvandla den till praktisk mat för anläggningen. Bladen absorbera råvaror som behövs för fotosyntesen, koldioxid och vatten, och efter fotosyntesen produkter av fotosyntes, socker (glukos) och syre, lämnar genom bladet.

Ljus

Ljus är det tredje elementet behövs för fotosyntesen efter koldioxid och vatten. Ljus färdas i vågor från solen, absorberas i jordens atmosfär och slutligen slår växterna, vilket ger den energi som behövs för fotosyntesen.

Klorofyll

Ljuset från solen absorberas av pigment i bladen kallade klorofyll. Klorofyll är det ämne som griper tag i energi från solen och startar hela processen för fotosyntesen. Det aktiverar elektroner i bladen med hjälp av specifika våglängder av ljus från solen, som möjliggör skapandet av glukos och syre.

stadier

Fotosyntesen sker i etapper. Vatten hämtas från rötterna och överförs genom anläggningen på bladen; Samtidigt är bladen absorberar koldioxid från atmosfären. I nästa steg, bladen fånga solens strålar genom de gröna klorofyllpigment och lagrar energi för senare bruk. Småningom fotosyntes omvandlar vatten till väte och syre. Den väte används som livsmedel för anläggningen och syre släpps ut i atmosfären genom bladen.