15 saker du behöver veta om Nya Zeeland

15 saker du behöver veta om Nya Zeeland

Introduktion

Om du planerar en resa till Nya Zeeland eller ens överväger att flytta dit, bör du ta några minuter att läsa följande 15 fakta om denna spännande och vackra land. Nya Zeeland är en önation ligger i Stilla havet. Den består av två större öar, Nordön och Sydön, och en samling mindre öar. De tre största städerna är huvudstaden Wellington, den forna huvudstaden Auckland och Christchurch. Majoriteten av invånarna är av europeisk härkomst, medan folk Maori anständiga utgör nästan 15% av den totala befolkningen. Engelska och maori är landets officiella språk.

Fred

Enligt Global Peace Index, Nya Zeeland bland de länder som har de lägsta priserna av brott och våld. Mordfrekvensen uppskattas till endast ett mord per 100.000 invånare. Det leder också en lista över de mest fredliga länder i världen för sin låga benägenhet att krig. Poliser i Nya Zeeland inte bära skjutvapen och det finns lite rädsla för terroristattacker bland befolkningen i allmänhet. För att lägga till sina andra fredliga dygder, är Nya Zeeland ofta beröm för sin respekt för mänskliga rättigheter och sina goda relationer med grannländerna.

Rugby

Den nationella sporten i Nya Zeeland är rugby. All Blacks, som landslaget på känt, har en historia av oöverträffad framgång. De fruktade av motståndare för sin skicklighet och kraft och laget är också känd för "haka" ritual utförs innan varje spel. Denna traditionella Maori krigsdans lämnar ofta motståndare känner overawed innan matchen ens sparkar-off.

Vänsterstyrd

Nya Zeeland, precis som de brittiska och irländska, kör på vänster sida av vägen. En annan transportrelaterade faktum är att Nya Zeeland har en av de högsta capita andelen fordon ägande i världen per. Ur en sammanlagd befolkning på nästan 4.500.000 människor det beräknas vara 2,5 miljoner bilägare i landet.

Tidszon

Den officiella standarden tid i Nya Zeeland har satts en Greenwich Mean Time (GMT) 12 sedan 1946. Detta innebär att landet är den första att se soluppgången varje ny dag och den första att välkomna i varje nytt år. Under sommaren är sommartid används och klockan ställs fram en timme. Chatham öarna, som utgör en del av Nya Zeeland territorium, formellt tas sina klockor framåt med 45 minuter i 1955, det vill säga befolkning på knappt 700 personer har sin egen tidszon. Chatham Islands normaltid är GMT 12,45 och GMT 13,45 på sommaren.

upplevelseturism

Nya Zeeland är den perfekta lekplatsen för adrenalin junkies. Inom denna lilla område hittar du bergskedjor, glaciärer, vulkaner, stränder och forsar. Detta innebär att aktiviteter som vandring, forsränning, skidåkning, surfing och klättring är alla inom räckhåll. Om du fortfarande inte är nöjd, kan du vara intresserad av att veta att kommersiella bungyjump först pionjärer i Nya Zeeland och landet anses fortfarande vara en av de bästa platserna för att utföra hopp.

Får

Nya Zeeland är känd för sin export av saftiga lamm och det är inte konstigt när man betänker att det finns cirka 40 miljoner får i landet. Således med en mänsklig befolkning på nästan 4.500.000 innebär det slående statistik att det finns ett får-till-person ranson av 10 till 1. Ett annat sätt att se på det är att säga att när det gäller befolkningstäthet människor upptar en yta på 14 km2 medan får upptar 135 km2.

OS

Nya Zeeland är känd för sportiga av dess invånare och detta kan tydligt ses i termer av landets föreställningar på OS. Landet är för närvarande rankad 12 i alla tiders capita olympiska medaljer tabellen per, före nationer som Australien, Storbritannien och USA. Faktum är att när det gäller guld per befolkningsstorlek, Nya Zeeland är för närvarande rankad 7: ai alla tiders lista. Nya Zeeland utför traditionellt bra i händelser såsom rodd, cykling, friidrott och triathlon.

Kvinnlig rösträtt

Nya Zeeland har länge varit känd som en progressiv nation och detta var tydligt den 28 november, 1893, då det blev den första västerländska demokratin att bevilja kvinna omröstning. Lord Glasgow, dåvarande guvernör i Nya Zeeland, skrev historia genom att underteckna en ny vallag som tillåter kvinnor att rösta i riksdagsvalet.

exotiska arter

Nya Zeeland är hem för flera framstående djurarter som inte kan hittas någon annanstans i världen utanför fångenskap. Den mest kända är kiwi, en nattlig flightless fågel med en lång böjd näbb. Kiwi är den officiella maskoten av landet och en nationell symbol. Den tuatara, en av de äldsta levande kräldjursarter fortfarande existerar, återfinns också i Nya Zeeland tillsammans med weta, en stor flygande insekt liknande utseendemässigt till en del gräshoppor.

Kiwi frukt

Stora kiwi odlingar är en vanlig syn i delar av Nya Zeelands Nordön och de spelar en viktig roll i ekonomin i landet. Skörda kiwi är en gemensam uppgift för unga människor i Nya Zeeland. Några turister hjälper också betala för sina resor genom att delta i särskilda fruktplockning projekt.

Jordbävningar, vulkaner och ozonskiktet

Staden Christchurch på Sydön, drabbades av en förödande jordbävning som orsakade död 185 personer den 22 februari 2011. Skalvet, som skadade stora delar av staden, mätt 6,3 på Richterskalan. Nationen träffas av tusentals jordbävningar varje år, men de flesta är små och offer är sällsynta. Nya Zeelands Frying Pan Lake, som ligger i den vulkaniska dal Waimangu, anses vara den största varma källan i världen. Fjädern, som har en genomsnittlig vatten temperatur på 50 ° C, skapades av vulkanutbrott av Mount Tarawera i 1886. Nya Zeeland är särskilt påverkas av hålet i ozonskiktet på grund av dess närhet till Sydpolen. UV-index kan nå extrema nivåer i vissa områden, särskilt i norra Island.

lokala kuriosa

Det finns en växande trend i Nya Zeeland för människor att gå på gatorna utan skor. Så kom ihåg att inte titta chockad om du ser människor gå björn footed i snabbköp eller restauranger. Några andra nyfikna fakta är att landet innehar rekordet för antalet golfbanor per person, medan staden Auckland har det största antalet båtar per invånare. Slutligen, försök inte att vrida upp sent om du är inbjuden till middag på en lokal hus, som nyzeeländare är kända för sin punktlighet.

filmer

Den fantastiska landskap som Nya Zeeland har att erbjuda har inneburit att landet har blivit en populär inställning att göra film. Mest känt, Nya Zeeland landsbygden fungerade som bakgrund för "Sagan om ringen" -trilogin. Faktum är att en del av filmerna "uppsättningarna behölls och de nu fungerar som populära turistattraktioner.

Kända nyzeeländare

År 1953, nyzeeländaren Edmund Hillary, vars bild funktioner på landets $ 5 sedlar, blev en av de första två personer, tillsammans med sin klättring följeslagare Sherpa Tenzing, för att nå toppen av Mount Everest. Nya Zeeland-född fysiker och kemisten Baron Ernest Rutherford var den första personen att bevisa förekomsten av atomkärnan, ett faktum som leder honom kallas far till kärnfysik. Han vann också en Nobelpriset i kemi 1908. Andra kända nyzeeländare inkluderar författaren Katherine Mansfield och Hollywood skådespelaren Russell Crowe.

okänt paradis

Nya Zeeland var det sista landet att bli upptäckt av europeiska upptäcktsresande. Brittiska koloniseringen ägde rum i den 19: e århundradet efter en lång period av interaktion mellan infödda Maori populationer och europeiska handlare, missionärer och sjömän. En stor del av landet är fortfarande orörd av konstgjort utveckling och detta har bidragit till en blomstrande turistindustri.