När och hur ska man beskära blåbärsris

När och hur ska man beskära blåbärsris


Blåbär, liksom de flesta frukt buskar och vinrankor, dra nytta av den årliga beskärning tunna döende käppar, träna anläggningen till en sund tillväxt formulär och främja mer riklig frukt skördar. Eftersom blåbärsris är kraftfulla odlare, beskärning för storlek och form i mindre trädgårdar också gör det enklare tillgång till frukt under skörden.

Årlig Säsongs Beskärning

Beskär både hög buske och låg buske vilda blåbär plantor varje år under sin vilande period i slutet av hösten eller vintern. Under vintern kan man tydligt se blomman / frukt knoppar längs förra årets käppar för att styra din beskärning, som kommer att avgöra fruktskörden i den kommande säsongen.

beskärning Verktyg

Blåbär buske käppar och trä kan variera kraftigt i diameter, så att du kan behöva några verktyg för att slutföra jobbet. Beväpna dig med sekatör för mindre käppar nära dig, att långskaftade Sekatör nå upp och in i anläggningen och en hand eller stolpe såg att avlägsna den äldsta, största ved från busken. Ditt mål är att göra rena, skarpa snitt utan att dra bort någon cambium från snittet webbplats eller nicking produktiva käppar. Se alltid till att dina skärbladen är rena för att förhindra införsel av sjukdomen. Torka bladen med en 10-procentig blekmedel och vatten lösning eller med outspädd isopropylalkohol före och efter beskärning session som en förebyggande åtgärd.

beskärning teknik

Ge din blåbär en visuell gång över, efter skadade, sjuka eller döende käppar. Skär dem bort först, dra skurna käppar från busken och bortskaffande av dem i en soptunna, inte en komposthög. Beskära årligen för att uppnå och upprätthålla en övergripande form till busken. Den översta ska vara bred och öppen för solljus och luft, avsmalnande ner när du flyttar in mot huvudstammen. Varje år skära bort två eller tre av de äldsta, grå käppar fördelade över hela busken. Dessa kommer att vara sju år eller äldre med en större diameter. Därefter beskär bort käppar som korsar eller skava varandra eller trassliga, skapar vegetativt röran i anläggningsstruktur. På unga blåbärsriset i några år, beskära lätt, bara för att skapa en sund öppen grenstruktur. Nästa göra omkrets nedskärningar för höjd och spred sig om det behövs för att passa utrymmet. För att maximera fruktproducerande käppar på mogna blåbär för nästa säsong, begränsa nedskärningar på käppar där knoppar syns.