Vad är livslängden för en Sheltie?

Vad är livslängden för en Sheltie?


Sheltien, eller den Shetland sheepdogen, är en typ av vallhund. Enligt American Kennel Club (AKC), är en sheltie liknar en miniatyr av en Collie.

Historien om Ras

Shetland Sheepdog härstammar från Storbritannien, på Shetlandsöarna utanför Skottlands kust i 900 e.Kr., enligt United Kennel Club (UKC.) Dessa hundar fördes in av kolonisatörerna av öarna, de nordiska folk. Enligt UKC, övertid det hårda klimatet på ön utvecklat en liten men robust hund, med tjock päls för att motstå ofta vilda väder. År 1948, UKC erkände Shetland Sheepdog som en sann ras.

Utseende

Sheltien allmänna utseende är liknande den i en Collie. Den är mindre till växten men dess päls, liksom Collie, är lång och grov, enligt AKC. Pälsen är också tät och överflödet av päls runt sin yta ger det en röd-liknande utseende. Enligt AKC, deras färger varierar från svart, blå merle och sobel. Sheltie: s är mellan 13 till 16 inches lång och väger mellan 4,99 till 11,3 kilogram.

Temperament

Vad är livslängden för en Sheltie?


Enligt Kanadas Guide till hundar, är en sheltie en extremt lojala hund. Shelties är också tillgiven och gör stora husdjur, eftersom de kräver en stark sällskap med sina ägare. Liksom Collie är en sheltie känd för sin höga intelligens, och enligt Kanadas Guide till hundar, är en stor ras för agility och lydnad. Shelties kräver regelbunden motion, eftersom de är en aktiv ras.

Hälsoproblem

Precis som alla hundar, kan Shetland Sheepdog utveckla några hälsofrågor. Vissa hälsoproblem specifika (men inte begränsat till) en Shetland Sheepdog är Sheltien ögon syndrom, oftare kallas Collie Eye Anomaly. Detta resulterar i blinda fläckar i en Sheltie vision, även om det inte är livshotande. En annan sjukdom som ibland ses i shelties är epilepsi, enligt Bark Bytes, en hund nättidning. Det är en ärftlig beslag sjukdom som oftast föds ut. Hypotyreos, en nedsatt sköldkörtelfunktion, är ett annat villkor som finns i Sheltie rasen. Hundar med detta tillstånd ofta tar medicin för livet, enligt Bark Bytes.

Livslängd

De flesta uppfödare och kennelklubbar som AKC är överens om att den genomsnittliga livslängden för en Shetland Sheepdog intervall mellan 12 till 15 år. De säger att en hund år är lika med sju mänskliga år är en myt. En hunds livslängd beror på en mängd faktorer, såsom kost, motion, ras och storlek av hund.