Cat rinit

Cat rinit


Rinit är inflammation i slemhinnan i näsan och är ofta nämns i samband med bihåleinflammation, som innebär inflammation i slemhinnan i bihålorna. Förekomster av rinit och sinuit kan vara antingen akut, vilket innebär en plötslig utseende och kort varaktighet, eller kronisk, i vilket villkoret visas långsamt och dröjer under längre tidsperioder. Sekundära infektioner inträffar vanligtvis när ett fall av rinit eller sinuit är närvarande.

Riskfaktorer

Cat rinit


Rinit och sinuit kan utvecklas i någon katt oavsett ålder, ras eller kön. Däremot kan ökas möjligheten att utveckla dessa villkor på grund av vissa faktorer, såsom ålder och ras. Unga katter är mer benägna att utveckla inflammation som orsakas av infektioner, medan äldre katter utveckla den från tumörer eller tandsjukdomar. Enligt petplace.com, raser med korta näsor är mer mottagliga för virus orsakerna till tillståndet.

Orsak

Cat rinit


Rinit och sinuit kan orsakas av en mängd olika sjukdomar och tillstånd. Infektionssjukdomar orsakade av virus, bakterier och svampar inkluderar valpsjuka, Bordetella och rhinosporidiosis. Icke-infektiösa orsaker ansikts trauma, allergier och tandsjukdomar. Vissa förhållanden såsom medfödda missbildningar - gomspalt, till exempel - kan orsaka nasal eller sinus inflammation, som kan tumörer eller andra onormala vävnadstillväxt i näsan.

symptom

Cat rinit


Symtom på nasal eller sinus inflammation inkluderar nästäppa - i endera eller båda nasala luftvägarna - och rinnande näsa. Nysningar kan också vara närvarande, såsom kan omvänd nysning, som är en plötslig inandning för att försöka och tydliga näsgångarna. Vissa katter kan uppleva en minskad aptit på grund av en förlust av luktsinnet, som kan leda till viktminskning.

Diagnos

Cat rinit


Som med de flesta djurhälsoproblem, måste andra villkor med liknande symptom uteslutas för att behandla rinit och sinuit ordentligt. Tester såsom en komplett blod och urinanalys utförs för att kontrollera om onormala kemiska och hormonnivåer. Röntgenstrålar i huvudet och bröstkorgen kan utföras för att kontrollera om det finns tumörer, främmande föremål och andra orsaker till inflammationen.

Behandling

Cat rinit


Korrekt behandling beror på den underliggande orsaken till inflammationen. Svamp orsaker behandlas med topiska eller orala applikationer av antimykotisk behandling för att eliminera infektionen. Inflammation som orsakas av allergi kan styras med antiinflammatoriska läkemedel, såsom kortikosteroider. Kirurgi kan krävas för att avlägsna eventuella främmande föremål eller tumörer. Antibiotika förskrivs i fallet med bakteriella eller virusinfektioner.