Hur man gör en potatis batteri

Hur man gör en potatis batteri


En populär el experiment belyser en liten glödlampa med bara en potatis, galvaniserad spik, pennies, och isolerad koppartråd. Potatis innehåller höga halter av fosforsyra. Den fosforsyra i potatisen hjälper transport joner mellan en zinkkälla som spiken och en kopparkälla som öre. En kemisk reaktion inuti potatisen skapar en elektrisk ström mellan de metallelektroder när metallkällorna är anslutna till koppartrådar. Trådarna kan användas för att belysa en liten glödlampa.

Instruktioner

Hur man gör en potatis batteri

1 Placera Avisoleringstänger två inches från slutet av en bit av tråden. Pressa Avisoleringstänger och dra kabeln från den långa änden för att ta bort två inches av isolering. Upprepa med varje ände av varje bit tråd så att varje tråd har två inches av exponerad koppar på båda ändar.

2 Skär potatisen i halvor med kniven. Placera två halvorna plana sidan nedåt på plattan.

3 Linda slutet av en bit tråd runt en krona. Linda andra öre med en andra ståltråd.

4 Skär en liten skåra i varje potatis halv. Placera ett öre i en skåra och den andra öre i den andra slitsen.

5 Placera en spik i varje potatis halv så att toppen av spiken sticker ut åtminstone en tum. Varken spik ska röra öre.

6 Linda fria exponerade änden av tråden från öre under andra potatis halv runt toppen av spiken i första potatisen hälften. Linda andra spiken med den sista biten av tråd.

7 Placera de fria ändarna av kabeln från öre under första potatisen halv och spiken i andra potatis halv mot metall botten av ficklampan eller LED-lampa.