Stilar av grekiska vaser

Stilar av grekiska vaser


Bland de skatter grekerna har lämnat oss, är vasen en användbar och vacker konstform. Används för att blanda, lagra, underhållande och ritual, dessa gamla behållarna kommer med eller utan handtag och i flera olika former. Från de stora fynd på Knossos på museer runt om i världen, belyser grekiska historia och kultur vasen.

Vaser i allmänhet

Även om det finns ett tiotal stora sortiment av vaser, är det giltigt att veta lite om hela gruppen. Grekiska vaser gjordes av lera, terrakotta, silver, brons, guld och stenar. En del av sten som används ingår marmor, alabaster, basalt, obsidian, porfyr och bergskristall. Varje enskild vas kan funktionen röda eller svarta siffror i målningar av vardagliga scener, scener från mytologin, och begravningar, bröllop eller andra ritualer. Människor, gudar, djur och geometriska mönster förekommer ofta i staplade rader terar en eller annan av dessa.

vatten vaser

Den Hydria är en utsmyckad tre handtag vattenbärare. Den Pseudostomos är en minoiska eran vas som används för vatten och andra vätskor. De Stamnos och Rhyton användes för transport av vatten och vätskor, om att konsumeras eller användas i ritualer. Den Loutroforos är en lång, lång hals, smala arbetsföra vas med två långa handtag från läppen till kroppen. Den användes för att hälla vatten och begravningar eller andra ritualer.

vin Vaser

En oinochoe är en kanna som används för vin; en äldre version av detta var Olpe. Den Krater är en stor skål eller bred mun kopp, med två stycken sido som tjänar som handtag. Kraters var vanligen används för blandning av vin och vatten. "Korrekt" greker föredrog att dricka sitt vin utspätt, eftersom berusning var rynkade på. Den kantharos och Kylix är grunda och breda dryckeskärl, och skyphos är en djup vin kopp med två handtag som kan vara horisontella öron former eller slingor. Den Psykter är en smal mynning, lökformig trehjulig behållare som används för att kyla vin i is eller snö.

Oljor och Kosmetika Vaser

Den Pyxis är en rund täckt låda används för att hålla kosmetika. Den Lekythos, som används för kroppsoljor, parfymer och kanske även för begravningar, har en lång smal kropp, en kort hals och ett enda handtag fäst vid halsen. Den Alabastron och aryballen var som små personliga flaskor för att hålla parfymer och doftande oljor. Idrottare bar ofta dessa knutna till sin kropp, eller hängande i närheten som de utnyttjas eller tävlat. Några av vaserna som används för vatten eller vin skulle också kunna användas för olivolja eller andra vätskor för matlagning och ritualer.

andra Vaser

Ingår i de återstående stilar är Pythos och Prochus. Den Pythos är en stor förvaringsburk i vilken nästan vad som helst kan placeras, men de användes främst av handel centra för lagring av frön, spannmål, oljor och vin. När gästerna besökte antika grekiska hem, skulle de föras de Prochus, en typ av kanna som att hälla vatten och tvätta händerna. Slutligen är Amfora en lätt igenkännlig vas som en lagringsbehållare. Den har två böjda handtag som fäster till en hel kropp. Många av dessa kan hittas kopieras i den moderna grekiska marknaden.