Tankar för dykning

Tankar för dykning


Scuba tankar finns i ett antal storlekar med olika ventiler och olika gasinnehåll. När du väljer vilken typ av tank som krävs, måste du bedöma vad tanken kommer att användas för och som kommer att använda den. Detta kommer att se dykaren vinner optimala prestanda från den valda tanken.

material

Scuba tankarna är tillverkade från antingen stål eller aluminium. Ståltankar är i allmänhet lättare än aluminium som av samma gas kapacitet och har en längre livslängd när vårdas på rätt sätt. Aluminiumtankar är betydligt billigare än ståltankar men inte lika hållbart och tolerant mot värme. Men för närvarande, medan ståltankar är det självklara valet av erfarna dykare, aluminiumtankar används av en majoritet av Dyk verksamhet över hela världen.

ventiler

De två vanligaste typerna av ventiler på en scuba tank är den internationella oket ventil eller en DIN ventil. Ventiloket är en ventil försedd med en O-ring, på vilken en regulator är fäst. En DIN-ventilen är en gängad ventil in i vilken en regulator skruvar. DIN ventilen föredras av erfarna dykare som har DIN regulatorer som kan arbeta med högre tanktryck. Ventiloket emellertid används mer allmänt. Nyare scuba tankar kan komma med antingen ett val av båda ventilerna, eller ett ok adapter för DIN tank som appliceras med en insexnyckel. Denna tank är en 200 bar tank snarare än det högre trycket 300 bar DIN tank används normalt. Sålunda är det möjligt att tillgodose dykare som använder någon typ av regulator.

Storlek och konfiguration

Diver tankar finns i en mängd olika storlekar från den lilla ponny flaskan till större 15 liters flaskor. Vad dykaren använder tanken för är en avgörande faktor i valet. En person med större luftkonsumtion skulle kunna se ut på att ta en 15 liters tank under en normal 12 liters tank för att kompensera för det faktum att han använder luften snabbare. En 6 liters flaska kan vara bättre för ett barn i stället för de större cylindrar gynnas av vuxna. Tekniska dykare har mest att tänka på cylinderstorlek och konfiguration som de kommer att vara nere längre, med dekompressionsstopp. För dessa ändamål finns två tankkonfigurationer och större ponny flaskor som används för teknisk dykning.

Innehåll

Vad tanken innehåller är viktig. Cylindrar som kommer att innehålla berikad luft Nitrox eller rent syre måste syre rengöras från alla ämnen som kan antändas, såsom fett olja. Detta minskar risken för explosioner med närvaron av högre nivåer av syre, vilket kan stödja förbränning och orsaka andra material för att bränna. De måste vara tydligt märkta med grönt och guld etiketter (och andra markeringar som lokala lagar kräver) förklara innehållet, och deras innehåll kontrolleras före varje användning.