Raw Shea Butter Vs. Bearbetade Shea Butter

Raw Shea Butter Vs. Bearbetade Shea Butter


Sedan den 1: a århundradet före Kristus, har rå sheasmör varit en integrerad del av afrikansk hudvård, matlagning och vardagen. Härstammar från Sheafrukten (Butyrospermum parkii), är smöret infödda till platser som Ghana, Nigeria och Senegal. Även känd som Karité är fröna används för att producera den råa smör och en mer förfinad kräm. Även båda produkterna är främst exporteras till europeiska och amerikanska kosmetikatillverkare, är rå sheasmör används också i Japans livsmedelsindustrin.

Raw Shea Butter

I dess råa tillstånd, är sheasmör gul degliknande pasta som har en stark nötaktig lukt. Att producera smöret är fröna fermenterade, tvättade, sön-torkas och rostas i en stor ugn. Efteråt är de mals till ett fint pulver och blandas med vatten för att producera en tjock lera liknande pasta. En timme av kraftig omrörning separerar fett från resten av blandningen; det skummas av toppen, kokt och kyls att producera rå sheasmör.

Bearbetade Shea Butter

Genom behandling, kan sheasmör förfinas till en doftlös vit kräm. Den raffinerade smör framställs genom upphettning av sheanötter till högre temperaturer med användning av hexan, en speciell petroleumbaserat bränsle. Hexan kan bidra till att utvinna mer av fett från nöt, bleka färgen och ta bort de flesta av lukten. Som ett resultat har bearbetats sheasmör en smidigare och silkier textur än den råa smör.

fördelar

Raw sheasmör är mer näringsrik än den bearbetade smör; det är hög i vitamin A och E, vilka båda hjälper näring åt huden. Dessutom finns det betydande mängder av fytosteroler, triterpener, fettestrar och fenolsyror i den råa smör, vilket är bra för cellulära skydd är så rå sheasmör används för att skydda huden mot UV-strålar. På grund av raffineringsprocessen, har bearbetat sheasmör cirka 75 procent mindre näringsämnen än sin råa motsvarighet, enligt en April 2011 artikel i Health Tourism Magazine. Däremot kan den vita smör göra huden och håret mjukare, eftersom det tränger celler enkelt hjälpa dem att behålla fukt.

användningar

Oraffinerat sheasmör kan ersätta palm och vegetabiliska oljor i japansk mat tillverkning och lokala rätter. De lägre klasserna i den råa smör kan användas för att värme lampor och som ett tätningsmedel för impregnering av hus. Vissa kosmetiska företag använder rå smör för salvor, tvålar och hårbehandlingar, men många europeiska och amerikanska företag väljer raffinerad sheasmör för high-end krämer, läppbalsam och badoljor. Bearbetade sheasmör används inte för matlagning, på grund av spår av hexan, som kan vara uppenbar efter ingreppet raffinering.