Hur vet när en guldfisk är gravid

Hur vet när en guldfisk är gravid


Guldfisk är populära husdjur, mycket älskad av både barn och vuxna. De liva upp en fisk skål med sina ljusa scharlakansröda skalor, och det är inte svårt att spendera ett par timmar bara titta på dem spela runt i vattnet. Guldfisk entusiaster tillbringar mycket tid att observera och studera dessa fiskar och är väl förtrogna med sina kroppen förändras, beteende, äta och avelsvanor. Å andra sidan, om du aldrig har haft guldfisk innan detta kan alla vara ganska förvirrande. Guldfisk inte bli gravid på det sätt vi förstår termen "graviditet". I stället lägger kvinnliga guldfisk ägg som sedan befruktas av hanen guldfisk. Det är möjligt att lära sig dock om en kvinnlig guldfisk är redo att lägga ägg eller inte.

Instruktioner

1 Bekräfta vilken tid på året där du bor. Guldfisk ras på våren, och om din guldfisk visas "gravid" i en annan säsong, är det mycket möjligt att detta utseende är ett resultat av någon annan faktor.

2 Bestäm kön guldfisk. Endast kvinnliga guldfisk lägger ägg och innan du drar slutsatsen att din fisk är verkligen redo att leka, bekräfta att det verkligen är kvinnor. "Gravid" kvinnliga guldfisk har djupare eller plumper kroppar än män, eftersom de är fyllda med ägg. De har också en utskjutande vent precis nedanför den anala fenan. Dessutom, deras magar är mjukare än en manlig, och de har kortare och mer rundade bröstfenor. Om du tror att din fisk har dessa egenskaper, leta efter en annan fisk i skålen eller tank som har vita finnar eller tubercles på sina gälar och på kanten av sina bröstfenor. Detta är en manlig guldfisk redo att föda, och om du hittar honom också är det möjligt din fisk kan faktiskt bära ägg. Om tanken är mörkt, använd en ficklampa för att observera fisken.

3 Ta reda på hur gammal guldfisk är. Guldfiskar är redo att föda upp när de vänder en eller två års ålder. Fråga petshop där du köpte fisken hur gammal den är eller ta den till en veterinär. Kom ihåg att inte alla veterinärer är bekanta med fisk, så bekräfta detta med honom över telefon innan du besöker. Om din fisk är mindre än ett år gamla, är det osannolikt att hon bär ägg.

4 Kontrollera skicket på vattnet i din fisk skål eller tank. Guldfisk kan bara föröka sig i vatten som är absolut ren och klar. Det är också viktigt att det vara cool --- vanligtvis runt 16 grader Celsius (15,6 grader). Använd en termometer för att bestämma temperaturen. Dessutom är det viktigt att ha riktiga vattenväxter i tanken och ingen sand eller grus. Guldfisk som har utfodrats med levande föda såsom blodmaskar tenderar att föda mer än på en fisk kost. Matcha dessa avels kriterier med tillstånd av din tank för att bestämma chanserna att din fisk har avel.

5 Vänta några dagar. Om du fortfarande tror att din guldfisk är redo att lägga ägg, observera det för ett par dagar. Lek vanligen äger rum på morgonen. Lägg märke till om färgerna på fisken har blivit ljusare, och om en manlig guldfisk är aggressivt jagar din "gravid" kvinnliga guldfisk. Om hon kommer att lägga ägg, kommer hanen att börja skjuta mot henne tills äggen frigörs. Guldfisk lägger flera tusen ägg tillsammans, och du kan identifiera dem genom deras runda och nästan transparent utseende. Om leken har skett en gång, är det troligt att det kommer att upprepas igen efter några dagar.