Gastrointestinal Candida symptom

Gastrointestinal Candida symptom


Mag-tarmkanalen börjar vid munnen, innefattar matstrupen, magen och tarmarna, och slutar vid anus. De nyttiga mikroorganismer som lever i mag-tarmkanalen, som kallas "flora och fauna," kan störas av antibiotika, olika läkemedel, eller en dålig kost och låta andra skadliga arter att blomstra. Candida albicans är en opportunistisk jästarter som kan över växa inom mag-tarmkanalen och andra områden under perioder av störningar och orsaka symptom, särskilt om kroppens immunförsvar försvagas.

Symtom på oral candidiasis

Candida överväxt eller candidiasis, sker oftast hos personer med försvagat eller nedsatt immunförsvar. Oral candidiasis, som vanligtvis kallas "muntorsk", är en överväxt av Candida albicans jäst i munnen. Jäst formen vita eller ljusgula fläckar på insidan av kinderna, tungan, tandköttet och ibland uvula. Plåstren beskrivs ofta som "ostliknande". Dessa fläckar kan bli inflammerad, blöda, ändra storlek, och orsaka minskad smak sensation och mögliga luktade andetag. Domningar nämns ibland med muntorsk, som "en munfull bomullstussar". På grund av dessa symptom, kan tugga och tandhygien vara smärtsamt. Oral candidiasis är ofta märkt i barn som är på antibiotika på grund av störningar till sina normala flora och fauna, och i HIV-infekterade människor på grund av deras skadade immunsystem. "Svampinfektion: diagnos och behandling" citerar att över 90 procent av personer med fullt utvecklad aids utveckla oral candidiasis.

Symtom på Candida esofagit

Candida esofagit är en svampinfektion i röret som går från munnen till magsäcken. Inte överraskande, kan många människor med muntorsk snart utveckla esofagit, som svampinfektion lätt spridas från munnen ner i halsen. Liksom alla typer av candidiasis, är Candida esofagit oftast resultatet av ett nedsatt immunförsvar, som kan förekomma i AIDS och cancerpatienter, diabetiker och de som fått organtransplantationer. Vanliga symptom av Candida esofagit inkluderar inflammation med svårighet att svälja, smärta vid sväljning, enstaka anfall av feber, och vissa ost-liknande jäst lesioner. Komplikationer i samband med Candida esofagit kan innefatta perforering av matstrupen, återkommande infektion och spridning av svampinfektion till andra platser i kroppen. Candida albicans jäst ofta ändras till sin svamp-formen under överväxt, som sedan kan gräva in i vävnaden och släppa skadliga gifter. Detta förklarar symtomen på inflammation, smärta och potentiell perforering upplevs med candidiasis.

Symtom på intestinal candidiasis

Eftersom Candida jäst gör sin väg ner mag-tarmkanalen, kan infektioner ta tag i tarmarna, både små och stora, inklusive tarmen. Intestinal candidiasis kan orsaka uppsvälldhet, kramper, gasbildning, diarré, Irritable Bowel Syndrome, rektal klåda, liksom mer diffusa symtom som kronisk trötthet, sjukdomskänsla, depression och allergiska reaktioner. Ibland den vita Candida jäst kan ses i avföringen. CandidaGuide.co.uk konstaterar att en gång i tarmarna, kan svamp-formen av Candida håla genom väggar, orsakar så kallad Leaky Gut Syndrome, och eventuellt sprids i kroppen som leder till systemisk candidiasis, som är livshotande.