Efter Effekter av Cubism

Efter Effekter av Cubism


I början av 1900-talet, konstnärer Pablo Picasso och Georges Bracque utvecklat en ny avantgardistisk stil av modern konst som kallas "kubism." Kubismen eschewed realism och försökt att skildra ämnen på ett mycket mer abstrakt sätt i ett försök att omdefiniera den klassiska begreppet skönhet. Även om kubistiska rörelsen var kortlivat, var sitt inflytande kändes i olika områden utanför konstvärlden.

Kubism

Som namnet antyder, kubistiska målningar har små kuber och geometriska former som överlappar varandra och lager på varandra för att skapa en abstrakt bild av ämnet som målas. Picassos 1907 målning "Flickorna från Avignon" anses vara hans första riktigt cubist arbete, eftersom det visar en kärna kännetecknande för kubismen genom att porträttera en siffra från olika utgångspunkter inom samma målning.

Art déco

Den kubistiska rörelsen var mer eller mindre över av tiden världskriget började, men dess inflytande fortsatte att kännas långt efteråt. Detta framgår i stil med Art Deco, som påverkas direkt av kubismen. Alltigenom 1920 och 1930, var cubist-inspirerade art déco integreras i konstverk, smycken, inredning, möbler och arkitektur.

Musik

Cubist idéer påverkade också musiker. Ett exempel på detta kan ses i kompositör Igor Stravinskijs "Piano-Rag-musik", en pjäs som han skrev för solopiano. Stravinsky drog hans inspiration för bit från ragtime musik som var populär i USA under det tidiga 1920-talet. Använda den konceptuella filosofin bakom kubismen, Stravinksy kombineras rytmiska och harmoniska element från ragtime med ryska symfoniska influenser.

Litteratur

Kubismen gjorde också sin väg in i litteratur från 1920-talet. Detta gällde särskilt poesi, med det abstrakta arbetet med poeter som Guillaume Apollinaire, Max Jacob, Gertrude Stein och Pierre Reverdy alla lager Cubist element, såsom förstörelse av grammatik, konstiga eller frånvarande skiljetecken och användningen av fri vers. Poet Guillaume Apollinaire var inspirerad av syntetisk kubism, en utlöpare av kubism som involverade dekonstruera ämnet och återmontering den med små, överlappande plan. Apollinaire försökte skapa en ny form av poesi på detta sätt genom att integrera teckningar och collage i hans poesi.

Konst

Kubismen var mycket inflytelserik i konstvärlden som andra konstnärer tog inspiration från idéer Picasso och Bracque och integrerat dessa idéer i sitt eget arbete. Utlöpare av kubismen ingår Analytisk kubism, Synthetic cubism, Orphic cubism, Purism och Futurism, som var och en tog det centrala begreppet i nya riktningar

Mode

Den kubistiska rörelsen kan också ses i hur kvinnors mode förändrats i början av 20-talet, som rundade, ballongformade klänningar gav vika för den rena, linjära utseende gynnas av klaffar av "ryta 20s." I själva verket, en 1999 utställning på Costume Institute of New Yorks Metropolitan Museum of Art visas ett antal mode från den tiden som presenterade en visuell argumentet att kubismen var till stor del ansvarig för denna förändring.