Fakta om Sphynx katt

Fakta om Sphynx katt


Den sphynx eller kanadensiska hårlösa katt är en sällsynt och ovanlig ras, mest känd för sin till synes hårlösa kroppen. Även rasens namn och utseende kan trolla fram bilder av forntida Egypten, är Sphynx katt en modern ras.

Utseende

Sphynx katter är medelstora till stora katter med distinkta stora ögon och öron. Även sphynx katter verkar hårlösa, kan deras hud pigment finns i en mängd olika färger och mönster.

Historia

Hårlösa katter har dykt upp naturligt genom historien som en mutation. Ursprunget till sphynx katt som ras kan spåras tillbaka till en sådan mutation i 1966 i Kanada, när ett avelsprogram organiserades. Den nuvarande sphynx blods började senare, 1975 i Minnesota.

Temperament

Sphynx katter är intelligenta, energiska katter som aktivt söker uppmärksamhet från människor. Dessa katter är nyfikna och lätt att hantera och är i allmänhet utmärkt runt andra husdjur, hundar.

Hälsa

På grund av samvetsgranna avel praxis, är Sphynx katt en frisk ras som lider av några genetiska problem. Sphynx katter kräver regelbunden bad och trimning för att avlägsna överflödigt fett som kan ansamlas på huden.

missuppfattningar

Trots sitt rykte som en hårlös ras, är många Sphynx katter faktiskt omfattas i en fin ner, och vissa kan ha ljust hår på deras fötter, näsa och svans.