Vad som är månsten?

Vad som är månsten?


En genomskinlig variation av fältspat, är månsten en högreflekterande halvädelsten. Rik på historia och tradition, är månsten samband med gåta, magi, drömmar och fertilitet. De flesta månstenar kommer från Sri Lanka, men de kan också finnas i USA, Indien, Brasilien, Australien, Burma och Madagaskar.

Smycke

På Mohs hårdhetsskala, månsten endast får sex av tio. Även månsten kan placeras i ring inställningar eller göras till halsband, bör man inte stöta eller skrapa stenen. Om stenen repas eller förlora sin lyster, behöver en juvelerare bara polera det och det kommer att se så gott som ny.

Tredimensionell färg

Den skimrande kvalitet månsten blir synlig när den roteras i ljuset. Denna egenskap är känd som adularescence. Pearly reflektioner visas inifrån, blinkande bleka nyanser av blått, rött eller grönt på en grå bakgrund. Emellertid kommer månsten som är kvar oklippt inte att visa denna egenskap.

Olika sorter

Månstenar som kommer från Sri Lanka, känd som adularia månstenar, har en blekblå skimmer. Albite månstenar har en genomskinlig vit färg med en vit "måne", som rullar över stenen när den roteras. De kan också vara tråkig gul eller grönaktigt grå. De som finns i Indien har en brun, grön eller orange bakgrund, som kan bära likheter med en tiger öga sten. Albite månstenar är tätare än adularia månstenar.

Healing med månsten

Crystal healers använder månsten att få kroppen i harmoni med naturens rytmer och balansera hormonerna. Månsten kan också vara till hjälp för att öppna upp den känslomässiga själv, och när den används i meditation, tror man att höja självkännedom. I Indien är månstenar bärs på natten för att få den sovande vackra drömmar.

månsten Folklore

Vissa tror att månsten ger lycka och framgång i kärlek. En lycka sten, kan månsten också öka intuition, främja inspiration och skydda bäraren. Det sägs att den mest kraftfulla tid att bära månsten är under en fullmåne. Folklore säger att om en älskare ges en månsten halsband under en fullmåne, kommer förhållandet alltid har passion. I gamla tider, trodde några att månsten skulle bota epilepsi. I arabiska länder, vissa kvinnor sy en månsten i sina kläder eftersom man tror att få fertilitet.