Vad är vaxduk tyg?

Vad är vaxduk tyg?


Vaxduk är en typ av slitstarkt material som gjordes ursprungligen för att ge en ren, vattentät duk som kunde användas för picknick eller tabeller. Detta tyg var tjockare än traditionella dukar, men också tenderade att vara enklare och billigare än hög kvalitet sängkläder, utan behovet av att undvika fläckar. Idag vaxduk har ett bredare användningsområde, men fortfarande bygger på samma idé. Olika typer av vaxduk görs på olika sätt.

Historia

När vaxduk skapades först, var det oftast gjord av canvas eller någon annan tjockt tyg som hade en stark bomull bas. Ibland tjock linne användes. Tillverkarna skulle ta denna bas och päls den med linolja, som när det är torrt lagt den nödvändiga hållbarhet och skydd. Så småningom blev blommönster och andra konstruktioner ingår att ge konsumenterna fler färgalternativ.

moderna sorter

Modern bomull vaxduk är tillverkad av ett bomullstyg som har övertro med en vinylbeläggning i stället för en linfrö beläggning. Eftersom själva basen är ett bomullstyg, användare har en möjlighet att sy om det om tyget skadas. Bomullen gör också duken mer flexibel än traditionella typer av vaxduk. Vinyl vaxduk är gjord av ett ark av vinyl bunden till en tunn bomull mesh. Detta är inte så flexibla som vaxduk gjort med bomullstyg men tenderar att vara mer hållbara och slitstark. Vinyl är en plast derivat som lätt motstår vatten och fläckar. Detta är förmodligen den vanligaste typen av vaxduk som finns idag, och har ett av de bredaste sortiment av mönster, färger och storlekar. Ibland är dessa kläder är tryckta med traditionella mönster med samma tryck som den ursprungliga vaxdukar att ge dem en vintage känsla. En av de nyare typerna av vaxduk görs genom att belägga bomullstyg med en PVC eller polyvinylklorid, skikt. PVC är känt för att vara mycket tålig och väntas pågå åtminstone så länge som vinyl versioner.

användningar

Vaxduk används för många olika äta och matlagning applikationer där vanliga dukar skulle färgas eller förstörda. Vilket gör sylt och gelé är ett vanligt exempel: vaxduken används för att skydda bordet under störprocessen, vilket ofta kan skapa en röra. Vaxduk används också för att täcka stolar eller hyllor som behöver skyddas från fläckar. Ibland används för att skapa vattentäta beläggningar eller säckar.

Fördelar och överväganden

Vaxduk är mycket vattenresistent och tenderar att ta itu med fläckar mycket väl. Plast typer av vaxduk kan vanligen torkas utan några bestående skador. Även den tjocka skyddande skikt av vaxduk behåller sina kanter fransar sig lätt. Däremot har vaxduk färgerna bleknar efter långvarig exponering för solljus, och traditionella beläggningar kan bära bort med tiden.

Underhåll

Vaxduk bör inte maskintvättas. Tvättmaskiner kan tömma rockar bort äldre versioner och förvränga moderna plast versioner. I stället bör en svamp med varmt vatten och tvål användas på duken innan den tas bort. Vik eller rulla ihop vaxduk för lagring - även om det skapar veck kommer veck blekna när duken används igen. Vaxduk kan endast strykas om det finns en trasa mellan dess yta och järn för skydd.