Santa Rosa plommonträd sjukdom

Santa Rosa plommonträd sjukdom


Enligt "Los Angeles Times" av 2009 kommersiell produktion av Santa Rosa plommon hade sjunkit till en all time low --- detta trots sin överlägsna smak jämfört med andra sorter. "Times" tillskriver detta till odlarnas förkärlek för större och fastare sorter, men det kan också ha att göra med känsligheten hos Santa Rosa plommon till sjukdom. Horticulturalist EP Miller och andra från University of Florida förlängning Service rekommenderar mot plantering Santa Rosa plommon för denna anledning.

svart Knot

Svart knut sjukdom är en allvarlig infektion som orsakas av svampen apiosporina morbosa. Det kännetecknas av svarta knutar som börjar att bilda som gröna svullnader på små kvistar och grenar och så småningom bildar långsträckta utväxter som omger och dödar grenar. Medan Santa Rosa plommon är mindre känsliga för svart knut än andra sorter, är de inte immuna. Det bästa sättet att styra svart knut är att plantera träd bort eller på vindsidan från gamla eller infekterade fruktträdgårdar och beskära och förstöra eller begrava infekterade grenar så snart som tecken på infektion uppstår. När svart knut sjukdom blir väl etablerad i ett plommon fruktträdgård, är det ofta omöjligt att utrota.

Brown Rot

Brunröta är en annan svampinfektion som påverkar Santa Rosa plommon. Det verkar främst under perioder av vått väder och framgår av kluster av brungrå sporer. Beskärning dina plommonträd för att öppna upp trädkronorna och uppmuntra luftflödet bidrar till att förhindra infektion av detta och andra svampsjukdomar. Brunröta kan överleva genom vintern i mumifierade frukt, så ta bort eventuella obärgad frukt från odlingen före eller under viloperioden.

Oak Rotröta

Santa Rosa plommonträd sjukdom


Ek rotröta är en annan svampsjukdom som kan påverka plommonträd inklusive Santa Rosa plommon. Svampen överlever under jord i många år, så trädgårdsodlare vid University of Florida förlängning tjänsten tyder på att det bästa sättet att minska risken för denna rot sjukdom är att plantera plommonträd i ett område som har röjts av ek, hickory eller annan skog träd för åtminstone 20 år.

Plommon Leaf skållning

De första tecknen på plommon blad skålla är gulnar vid kanten av bladen. Därefter blad tips bruna och faller bort. Sjukdomen bärs av en insekt som kallas Homalodisca vitripennis. Tecken på sjukdomen i allmänhet inte visas förrän hela trädet är infekterad. I själva verket, några träd vid första verkar grönare och fylligare än sina friska grannar eftersom sjukdomen har effekten av att förkorta lövnoder. När smittade plommonträd kommer så småningom att sjunka och dö. Eftersom några insekter behövs för att infektera ett träd, är insektskontroll inte praktiskt. Vissa odlare införa små getingar som livnär sig på den Homalodisca vitripennis ägg för att undvika infektion.

Kulturella Kontroll av Plum sjukdomar

Santa Rosa plommonträd sjukdom


Santa Rosa plommon, liksom alla träd, motstå sjukdomar bäst när odlingsförhållanden i övrigt perfekt. Träd bör planteras i väldränerad jord och hålls fuktig under perioder av torka. Santa Rosa plommon är en japansk sort och är mindre kall toleranta än sina europeiska kusiner så bör undvikas i kallare klimat. Inspektera plommonträd ofta för tecken på infektion och ta bort infekterade tillväxt omgående.