Symboliken i romerska kolonner

Symboliken i romerska kolonner

Symboliken i romerska kolonner

Romerska kolonner var en viktig del av romersk arkitektur. Som med doriska och joniska kolonner, den ursprungliga designen var grekiska; romarna antog stilar för eget bruk. Därefter kom korintiska kolonnen kan identifieras som en bokstavlig pelare i romerska civilisationen som byggnaderna var romerska kolonner ofta prydda med symboler, friser och bas reliefer. Till skillnad från de enklare, avskalade doriska pelare, var romerska korintiska kolonner illustriously skulpterade och ibland används som "seger kolumner" för att fira framgång i militära kampanjer.

Funktioner

Den mest grundläggande symboliken i en romersk kolumn är som en stiliserad tolkning av ett träd. Tall, rak och smal, är Roman kolumn likaledes toppas av skulpterade akantusblad och fyra rullar. Dessa kolumner är vanligtvis räfflade längs sin längd. Lämnar liksom acanthus, ek, och lagerblad var uppskattade estetiska funktioner i grekisk-romerska konstnärer. Rullnings har länge varit en artefakt och symbol för civilisationen, som ett sätt att förmedla lagar, historia och annan information. Den romerska kolonnen var därför en fest av romerska estetiska sensibilitet.

seger Kolumner

På samma sätt som Victory Bågar används för att fira framgång i strid gjordes vissa romerska kolonner (ofta fristående) som används för samma ändamål. Den Marcus Aurelius-kolonnen är ett bra exempel. I en stegvis, rullande mönster, berättar den historien om hans framgångsrika militära aktioner i Danubeflodens Wars. Dramatiska scener av erövring avbildas. Huvudsyftet med dessa typer av romerska kolonner var som ett medel för att säkra eftervärlden. På samma sätt som Farao Cheops är alltid identifieras med pyramiderna han beordrade byggt, en romersk seger kolonnen var en fysisk testamente, spela in och påminnelse till framtida generationer av framgång under en viss kejsarens regeringstid.

religiösa symboler

Antika romerska kolonner är ofta en del av tempel, även om de tenderade att inte ha någon uppenbar religiös symbolik på dem. I stället skulle sådana kolonner stödja ett romerskt tempel eller användas som gränsar till stilist separat religiösa bildspråk; till exempel, Pantheon i Rom, på uppdrag av kejsar Hadrianus, hade många kolumner och pilastrar separerar statyer och reliefer av gudarna. Detta gör att de skiljer sig från egyptiska kolonner, som typiskt ljust målade med illustrationer av gudar och livet efter detta. I Rom och hennes provinser skulle religiösa bilder och skulptur stödjas av pelare, vanligtvis inte på kolonnen själva.

begravningar

En begrav kolonn, såsom den i kejsar Trajanus, var unikt. Askan från en avliden kejsare skulle bli begravd i marken, och en begravnings kolonn skulle byggas över den. Mycket som med seger kolumner grav kolumnen skulle rikt illustrerad med scener fro kejsarens liv. Trajanus kolumn stiger från en 18-fot-hög piedestal, är 12 fot i diameter och 98 fot i höjd. Det var ursprungligen prydd med en staty av kejsaren (även om det har sedan ersatts av en staty av St Peter av Sixtus V) och en fris av strids vindar längs från bas till topp.

Romerska kolonner Idag

Romersk arkitektur i allmänhet och kolumnen i synnerhet har aldrig riktigt gått ur stil; stora europeiska och amerikanska strukturerna fortsätter att använda sig av den korintiska funktionen. Den amerikanska Capitol Building, huvudpostkontoret i New York, och diverse högskolor och universitet fortsätter att använda sig av denna strukturella motiv i medveten imitation av den romerska republiken eller Empire. Reichstag i Tyskland sport också romerska kolonner, liksom många administrativa byggnader i hela Europa.