Aptitretande för katter

Aptitretande för katter


En katt som inte äter för en dag eller mer är i riskzonen för leverförfettning (fettlever), som kan vara dödlig. Kroniska sjukdomar och vissa mediciner kan orsaka katter att förlora aptiten. Aptitretande kan hjälpa tills katten mår bra nog att börja äta igen.

Cyproheptadin (Periactin)

Cyproheptadine är en allergi medicin som också stimulerar aptiten hos katter. Om din katt är svår att piller kan cyproheptadin blandas i vätska eller en gel som du gnuggar in i spetsen av kattens öra.

Mirtazapin (Remeron)

Mirtazapin kan hjälpa till när din katt lider av brist på aptit och illamående. Det är oftast ges två gånger i veckan. Hos människor är mirtazapin används som ett antidepressivt medel.

Diazepam (Valium)

Denna anti-ångest läkemedel används också som en aptit stimulerande för katter. Om din katt är på diazepam under en lång tid, inte sluta ge det till honom plötsligt. Avsmalna dosen långsamt under en period av flera dagar. Diazepam kan orsaka leverproblem i vissa katter, så din veterinär bör övervaka katten noggrant.

kattmynta

Kattmynta kan hjälpa katter med mild anorexi. Stänka på toppen av din katts våtfoder, eller ge din katt en kulle av kattmynta att knapra strax före måltid.

assisterad Feeding

Om din katt fortfarande inte äta, kan du behöva mata honom med en spruta (se Resurser) eller be din veterinär att sätta i en matningsslang, som kan göra det lättare för både dig och katten Assisted utfodring.