Hållbarhet av djupfrysta livsmedel

Hållbarhet av djupfrysta livsmedel


Frysning livsmedel förhindrar förruttnelse och bevarar smak, men vissa frysta livsmedel har en specifik och definierad hållbarhet. Livsmedel som har överskridit sin frys hållbarhetstid är oftast inte farliga, men de saknar smak, näringsämnen eller båda, eller uppvisar en onaturlig konsistens när upptinad. Unbaked eller untoasted bakverk såsom muffins eller våfflor har en frys hållbarhet på bara en månad eller två, medan lagring nötter i frysen förlänger hållbarheten för två år.

Kommersiellt fryst mat

Förpackade livsmedel köpta frysta, såsom kött, grönsaker eller helt förberedda middagar, vanligtvis bär ett utgångsdatum. Att bäst före-datum innebär att produkterna inte längre lagligt att erbjudas till försäljning, men det är fortfarande säkert att konsumera dem efter detta datum. Smak eller konsistens kan påverkas av långvarig lagring, dock.

Bakverk

Hållbarhet av djupfrysta livsmedel


Bröd varar normalt i frysen i en till två månader. Men tinas bröd har oftast en annan struktur än färskt bröd; det smakar bäst när rostat. Ljus pajer som chiffong cirkel och pumpapaj hålla för en månad i frysen, medan tyngre pajer och kakor har en frys hållbarhetstid på sex månader. Fruktkakor och pajer kan förvaras i frysen i upp till ett år.

Kött och fågel

Hållbarhet av djupfrysta livsmedel


Fryst kött av alla slag förblir säker och hälsosam oavsett hur lång tid det lagras i frysen. Rekommendationer för optimal kött lagringstiden varierar från fyra till tolv månader för okokt, obearbetade kött, medan skinka, bacon, korv och charkuteriprodukter lagra bra för en till två månader. Hackad eller malen kött bör inte lagras längre än fyra månader. Fjäderfä rekommendationer är 12 månader för hela, nio månader för delar och fyra månader för kokta, medan tillagat kött är bäst ätas inom 2 månader av frysning.

Mejeriprodukter och suppleanter

Hållbarhet av djupfrysta livsmedel


Mjölk kan förvaras i frysen och bibehålla sin kvalitet om de används inom en månad, medan de flesta ostar har en frys hållbarhet på upp till sex månader. Smör kan lagras i upp till ett år, som kan margarin. Grädde och smör är bäst konsumeras inom en till två månaders lagring, och glass smakar bäst när ätas inom en till två månader efter köpet också.

Fisk och Skaldjur

Lean rå fisk som torsk har en frys hållbarhetstid på sex månader, medan fetare fisk som lax eller makrill är bäst konsumeras inom två till tre månader av frysning. Kokt fisk behåller sin smak för upp till fyra månader i frysen, medan rökt fisk har en maximal frys hållbarhet på två månader när den förvaras i sitt ursprungliga vakuumförpackningen. Två månader är den medelfrys rekommendation för skaldjur, även om levande musslor, ostron och kammusslor är bäst ätas inom högst 10 dagar av frysning.

Frukter, nötter och grönsaker

Hållbarhet av djupfrysta livsmedel


De flesta frukter är bäst när de konsumeras inom sex månader av frysning, men meloner har en frys hållbarhet på upp till ett år. Frys-lagrade nötter är bäst konsumeras inom två år av frysning. Den genomsnittliga hållbarhetstiden för nästan alla frysta grönsaker är åtta till tolv månader, men tomater och paprika är bäst konsumeras inom tre till fyra månader. Får ej frysas sallad eller salladslök, de är inte användbara när upptinad.