Hur man skapar en Vista återställningspartition

Hur man skapar en Vista återställningspartition


En återställningspartition är en del av din hårddisk som är formaterad som en separat logisk enhet och som innehåller de filer du behöver för att återställa systemet. Windows Vista levereras med en återställningspartition redan på plats, men om du har tagit bort det eller ersatt det ursprungliga hårddisken, kan du skapa en ny återställningspartition. Vista är den första Windows-operativsystemet för att komma med inbyggd disk programvara som låter dig skapa eller åter storlek partitioner utan att förstöra data.

Instruktioner

1 Klicka på "Start" högerklicka på "Dator" och välj "Hantera" för att öppna fönstret Datorhantering. Klicka på "Diskhantering" i den vänstra rutan under "Storage".

2 Högerklicka på hårddisken i mittenfönstret och välj "Shrink volym" för att skapa ledigt utrymme på hårddisken utan att förlora data. Välj en storlek som kommer att lämna minst 10 gigabyte gratis för din återställningspartition och klicka på "OK".

3 Högerklicka i det fria området av enheten och välj "Ny enkel volym." Ange storleken på återställningspartitionen i megabyte, att notera att 1024 MB är lika med 1 GB. Klicka på "Nästa".

4 Tilldela en enhetsbokstav till den nya partitionen och klicka på "Nästa". I det följande fönstret, kryssa i alternativknappen "Format denna volym med följande inställningar" och välj "NTFS" i rullgardinsmenyn filsystem och "Default" som allokeringsenhet storlek. Valfritt ange ett namn för partitionen och kontrollera "Utför en snabbformatering." Klicka på "Nästa" och klicka på "Avsluta" när formateringen är klar.

5 Skapa en startdiskett med disk imaging programvara och skapa en säkerhetskopia av dina viktiga filer till återställningspartitionen. Återställa systemet vid behov genom att starta från den nya startskivan och återställa från partitionen till din primära enhet.