Allt du behöver veta om att växa solrosor

Allt du behöver veta om att växa solrosor


Förnya din fascination för naturen genom att plantera blommor som växer från små frön och kan förmörkelse många växter i trädgården: solrosor. Vissa hybrider nå höjder på 16 fot. Eller att ta itu med utrymmesbrist, anser sorter som svävar omkring två fot. I färger från traditionella gul till vit till djupröd, solrosor komplettera de flesta trädgårdar. Eftersom solrosor skapa frön som ger näring för människor, fåglar och vilda djur, fördelarna med plantering solrosor uppväger krävs arbetskraft.

Välja Frön för storlek

Om du planerar att använda solrosor i en bakgrund plantering och behöver en lång rad olika, anser "Sunzilla" en hybrid som växer upp till 16 fot lång. För platser som kräver en 10- till 15-fot-hög prov, titta på "Mammoth ryska" eller "Paul Bunyan" sorter. "Tarahumara", som växer mellan 7 och 10 fot lång, och "Snack Seed," med en tillväxt intervallet 6 till 8 fot, finns andra möjligheter i kategorin medelstora. Att nå en höjd på endast två fötter "Sunspot" ger många frön och fungerar i de flesta landskap.

Välja Frön för färg

För färg sort, överväga "Fire in the Sky", som producerar 12-tums, orangeröda blommor på 10-fots-höga stjälkar. En annan färgvariationer som ger en buskig växt med 4-tums blommor är "Bashful." Dess pastell gul-lax-rosa blommor gör utmärkta snittblommor eftersom blomningarna producera någon pollen och håller längre som följd. Om du gillar den djupröda färgen på Chianti vin och vill duplicera den i trädgården, ta en titt på "Chianti Hybrid", som har vinröda kronblad flecked med guld. Denna hybrid solros har en yvig växtsätt, når höjder 4 till 5 fot, sprider 18 till 22 inches och producerar blommor tre till fyra inches över.

Markberedning

Om du någonsin har matat solrosfrön till vilda fåglar, vet du förmodligen hur lätt det är att växa solrosor. Som fåglar knäcka skalet, alltid några frön falla till marken. Utan hjälp av människohänder, dessa frön gro, vilket ger en ny gröda av utsäde för dina avian vänner. Solrosor växer bra i alla trädgårdsjord, men de tål inte jord som förblir vattendränkt. Se till att du väljer en plats som får full sol. Solrosor som jordar med ett pH-värde på 6,0 till 7,5. Kontrollera med din lokala länet förlängning agent att ha i trädgården jord som testats, och om nödvändigt, justera pH därefter.

Plantering Seed

Växt solrosfrön tidigt på våren efter den sista dödande frost. Sugga dem en till två inches djup, lämnar 6 inches mellan frön och 18 till 24 inches mellan raderna om du planterar i en trädgård. Täck fröna med jord och vatten väl. Frön bör gro i sju till tio dagar. Tunn när plantorna gro en andra uppsättning av löv, lämnar plantor 2 fot isär. Om ditt mål är maximal utsädesproduktion, utrymme raderna 2 till 3 fot isär. Om du vill ha mindre blommor för buketter, utrymme växterna närmare varandra; 6 inches är ett bra val, eftersom det skapar längre stjälkar och mindre blomhuvuden.

Växtsäsongen Care

Även solrosor tål torka, vatten regelbundet om naturen ger inte tillräckligt regn. Regelbunden, djup vattning främjar en bra rotsystem, vilket är fördelaktigt för de högre sorter. Du kan behöva stavs jätte sorter, särskilt i blåsiga delar av landet. Om din jord är särskilt dålig, anser övergödsling med en granulär, långsamt verkande gödningsmedel. En 2- till 3-tums lager av kompost hjälper skära ned på fuktförlust under varma sommardagar.

Skörda

I början av hösten när solros huvuden vända mot marken och baksidan av huvudet blir gul-brun, kontrollera de små kronblad täcker fröna. Om kronbladen har torkat och faller ut lätt vid beröring, fröna är redo för skörd. Skär fröställningar av med sekatör, lämnar en fot stjälk.

härdning

Häng solros huvudet i en varm, torr, väl ventilerad plats som ger skydd mot vilda djur, fåglar och insekter. Denna process tar från fyra till sex veckor. När helt torr, gnugga två huvuden ihop för att avsätta fröna. Du kan även använda fingrarna eller en hård borste för att ta bort fröna från huvudet. Låt skördade fröna sju till tio flera tork dagar, och sedan lagra dem i en lufttät glasburk. Lagring av den slutna burken i kylskåp hjälper fröna behåller sin smak längre.