Vad Man Holly ska jag växt med Ilex Winter?

Vad Man Holly ska jag växt med Ilex Winter?


Den mest dekorativa inslag i winter järnek (Ilex verticillata) kretsar kring de fylliga och många bär som klamrar sig fast på de avlövade filialer i höst och vinter. Alla hollies är antingen man eller kvinna, baserat på blomman struktur; endast kvinnliga buskar producera frukt, och endast om deras sena våren blommor blir pollineras. Väx winter järnek över US Department of Agriculture hardiness zoner 4b till 8.

blommande Överväganden

Plantskolor odlar och säljer många sorter av Winter buskar. Matcha en kvinnlig buske med en manlig buske som blommar vid ungefär samma tid på våren. Bin är den primära pollinerare av hollies, så med både manliga och kvinnliga Winter buskar blommar samtidigt ökar du chanserna insekten bär pollen som besöker blommor. Typiskt, Winter buskar är antingen förtidspensione, mitten eller slutet av säsongen mamelucker.

Variety Names

Två av de vanligaste manliga Winter sorter som odlas och säljs i Nordamerika är Jim Dandy och södra Gentleman. Jim Dandy blommar i början av säsongen och därför pollinerar tidigt blommande kvinnliga val, som Red Sprite / Nana, Afterglow och aurantiaca, enligt University of Connecticut. Sent blommande kvinnliga buskar, inklusive Winter Röd, Winter Gold eller Cacapon, behöver manliga södra Gentleman winter buske i närheten. Hybrid winterberries (resultatet av korsningen winter med fin tand järnek, Ilex serrata) involvera även manliga sorter. Manliga hybrid buskar inkluderar Apollo, och göra bra pollinatörer för kvinnliga sorter Sparkleberry eller vinter Red. Raritan Chief, också en manlig buske, blommar under en lång tid och pollinerar ett brett utbud av tidig, mitten och slutet av säsongen kvinnliga winter buskar.

plantering Plats

Eftersom mans blommande Winter buskar inte ge några frukter, de har lite prydnadsvärde; så degradera dem till en bakgrunds plats i trädgården. Plantera manliga buske på baksidan av plantering sängen eller inbäddat i mitten av ett kluster av honplantor som mask och överskugga det vardagliga manliga anläggningen under hösten och vintern. För den bästa chansen av pollinering, site manliga växter inte mer än 50 till 100 meters avstånd från de kvinnliga Winter buskar.

Hur många manliga buskar behöver jag?

En frisk man winter buske producerar tillräckligt med blommor och pollen för att effektivt pollinera en till fem närliggande kvinnliga Winteranläggningar enligt Learn2Grow. Om de kvinnliga buskar växa i separata delar av landskapet, 150 eller fler fötter isär, planerar en manlig buske i varje avlägsen kluster av upp till fem honplantor. Både avstånd och antalet kvinnliga buskar avgör hur många manliga buskar att plantera i landskapet.