10 Jazz musiker som förändrade genren

10 Jazz musiker som förändrade genren

Introduktion

Jazz uppstod mot slutet av 19-talet i USA och har sedan dess blivit en komplex och allmänt beundrade musikgenre. Som alla andra konstnärliga strävan var jazz tas långt utöver gränserna för populär underhållning av en handfull av genier som lämnade deras arv i genren och världen. Vi tar en snabb titt på de som står ut mest, läs vidare för att ta reda på mer om de tio bästa jazzmusiker i alla tider!

Louis Armstrong

Louis Armstrong samlat en av de längsta listan över personliga prestationer av alla musiker, i jazzgenren och utanför. Han är allmänt anses vara en av grundarna av modern jazz, eftersom han informerade karaktär av musiken på ett sätt som kan kännas igen i och med de senaste posterna. Han komponerade åtminstone ett dussin låtar som nu betraktas som jazzstandards, låtar alla blivande musiker bör lära som grund för att spela och improvisera på med andra. Medan han nu mestadels ihågkommen som en trumpetare, var han också en stor sångare. Han är utan tvekan en av de musiker som lämnade djupaste märket i genren.

Thelonious Monk

Född 1917, är Thelonious Monk annan mycket inflytelserik jazzmusiker. Han tyckte om att experimentera med hela musikaliska palett, från innovativa harmonier till komplexa rytmer och strukturer. Det är hur han skapade sina bästa ihåg låtar, sådana "Straight No Chaser", "Round Midnight", "Blue Monk" och "bevis" bland många, många andra. Tillsammans med andra inflytelserika musiker, är Monk anses förfader till en annan spirande av jazz, den subgenre som kallas "bebop." Hans inflytande på jazz och musik i allmänhet är obestridlig.

Charlie Parker

Parker fick smeknamnet "Yardbird" och är en förebilder för alla jazzmusiker, men särskilt för dem som spelar saxofon. Han växte upp i Kansas City under tider då genrer som gospel, blues och jazz var i full gång. Han är ansvarig för att utarbeta på sig rollen av altsaxofon, revolutionerar användningen av ackord och hastigheten på genren. Tillsammans med Thelonious Monk och Dizzy Gillespie, vände Parker till en av pionjärerna inom bebop. Även om hans liv präglades av gissel missbruk, hans konstnär lämnade en stor arv av musikalisk innovation.

Billie Holiday

Den första kvinnan i den här listan var känd för sin unika och kraftfulla röst, som hon brukade sjunga om hennes erfarenhet som en svart kvinna i en djupt segregerat samhälle. John Hammond upptäckte hennes talang när hon hade fortfarande inte haft någon form av formell sång utbildning och undertecknat henne för hennes första skivkontrakt vid en ålder av 18. Efter den posten, Billie blev bekant med musiker liknande av Lester Young, med vilken hon spelade några av hennes bästa framträdanden. Tonen i hennes röst, tillsammans med sin innerliga tolkning av texterna, genomsyrade genren med en mycket personlig och unik stil. Hennes teknik blev en standard och kan fortfarande erkännas i utförandet av jazzsångerskor runt om i världen.

miles Davies

Denna musiker och kompositör fick på jazz tåget vid späd ålder av 13 med trumpeten hans far gav honom som en födelsedagspresent. Miles Davis var utan tvekan ett musikaliskt underbarn, och fortsatte med att studera vid ett av de bästa skolorna i musik i USA, Juilliard i New York. Han lämnade skolan för att gå med Charlie Parker spelar i Harlem nattklubbar, där han odlade sin talang. Trumpetaren hade en produktiv karriär, skapa en av de bästa skivor i alla tider: Bitches Brew. En pionjär inom bebop och frijazz, är Miles Davis en veritabel legend av musik.

Dizzy Gillespie

Gillespie samarbetar med Charlie Parker att lägga grunden för bebop. Han spelade i många band under hela sin karriär, att dela scenen med Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Duke Ellington och många andra konstnärer. Förutom sin roll i framväxten av bebop, är han känd som den första musikern att introducera inslag av afro-kubansk musik i genren. Ljudet han kom ut ur sin trumpet, och som han är känd för, föddes helt av en slump. Vid en jam session 1953, föll någon på sitt instrument, bockhornet uppåt och permanent ändra sin klang. I stället för att fastställa det, fungerade Gillespie det i hans låtar, skapa ett sound som fortfarande ekar genom historien.

Duke Ellington

Denna kompositör, musiker och orkesterledare föredrog att betrakta sitt arbete som en del av "amerikansk musik," i stället för bara jazz. Experter beräknar han skrev mer än tre tusen låtar, med några av de bäst ihågkommen som "Det betyder inte en sak om det inte fick den swing", "Sophisticated lady", "Satin Doll", "Mood indigo" bland många andra. Oavsett hur mycket tid går, kommer Duke Ellington förbli en av de mest produktiva och inflytelserika musiker i jazz, pop, teatermusik, film ljudspår och musik i allmänhet.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald var den mest populära jazzsångare i USA, avprickning mer än 40 miljoner sålda skivor. Hennes röst ringer fortfarande unik, kan imitera ljudet av varje enskilt instrument i ett jazzband. Hon hade ett otroligt brett röstomfång att även efter så här många år, var knappt matchas. Hon sjöng med några av de mest kända musikerna i sin tid, som Duke Ellington, Count Basie, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie och Bennie Goodman. Mot slutet av sin karriär, hennes skivor uppgick till mer än 200, som fortfarande snärja världen med sin kraftfulla röst och känslomässiga tolkningar.

Count Basie

I motsats till många av sina samtida, Count Basie inte sticker ut som en ofantlig kompositör eller imponerande solist. Men han visste hur man arbetar hans team, vilket gör bandet ger det bästa de hade. Basie band var en av de viktigaste för swing, och skapar mytiska låtar som "klockan hoppa", "Varje dag", "Kansas City suite" och "jag sa." Som en orkester regissör, ​​arbetade han med stora musiker som Lester Young, och tillsammans med John Hammond, producerade de några av de bästa träffar som fortfarande vibrerar i luften.

Charles Mingus

Denna inflytelserika amerikansk kompositör, basisten och pianisten växte upp lyssna på Duke Ellington på radion. Från och med 40-talet, skulle Mingus spela med Louis Armstrongs och Kid Ory s ensembler. Ett decennium senare, hans musikaliska förmåga vaknade intresse av Charlie Parker, Miles Davis och även hans barndom idol, Duke Ellington, med allt som han skulle fastna och spela in flera gånger. Mingus ständigt försökt att smälta klassisk musik med jazz, och det är tydligt i de verk som överlevde honom, som "The Clown", "Blues & Roots" och "Den svarta helgon och syndare dam." Han var en stor musiker och kompositör, men han också stod upp mot rasism som en aktivist för afroamerikanska rättigheter, ett annat område där hans märke syns tydligt.