Science Projekt: Dancing Penny

Science Projekt: Dancing Penny


Den dansande öre är ett enkelt experiment som är både lämpligt och intressant för studenter i alla åldrar. Medan set-up för detta experiment är inte svårt, är det bra för att visa olika vetenskapliga principer för studenter med olika åldersgrupper. Det finns många variationer på detta enkla experiment.

Dancing Penny

Upplägget för dans öre experimentet är enkel, och materialen är billiga nog att varje elev i ett klassrum kan göra experimentet själv. Ta en liten, tom flaska och smeta fälgen med olja eller vatten. Placera ett öre över mynningen av flaskan. Det måste helt täcka öppningen, med vatten eller olja bildar en svag tätning. Studenten lägger sedan händerna på flaskan, värmer det. Öre dyker så småningom från toppen av flaskan, släppa luft från insidan och ser ut att "dansa".

yngre studenter

För yngre studenter, lämpar detta experiment sig att lära sig om den vetenskapliga processen. Experimentet fungerar bättre om flaskan sätts i en kyl- eller frysskåpet först. Eleverna kan ta reda på om öre "dansar" mer kraftfullt om flaskan lämnas in för 10, 20 eller 30 minuter, vad som händer om öre är torr, vad händer om det finns ett hål i flaskan eller någon annan variant. Försök att dela upp eleverna i grupper och be dem att komma upp med en variabel för att se vilka faktorer som påverkar öre beteende. Den omodifierade försöksuppställningen är kontrollgruppen som du jämföra dina ändringar.

äldre elever

För äldre elever, är den dansande öre ett intressant sätt att visuellt visa några principer för hur gaser arbete. När du placerar dina händer på flaskan, värmer den luft inuti. Värme gör luftmolekylerna att röra sig snabbare och orsakar gaser att expandera. Den expanderande gasen bygger upp tillräckligt tryck för att pressa mot öre, vilket kan göra att hoppa. Detta är anledningen till att experimentet fungerar bättre om flaskan är kall till att börja med, eftersom den kalla flaskan kommer att ha komprimerad luftmolekyler inuti. Så snart flaskan börjar värma upp, luften expanderar och resultaten är synliga under en längre tid än om du använder en rumstemperatur flaska. Dessutom, det är därför den öre behöver vara våt. Om öre är inte blöt, det finns ingen tätning att bryta och luften inte tvinga öre uppåt. Luften kommer bara fly i spalten mellan den öre och läppen av flaskan.

Ägg i flaskan

En annan klassisk experiment som fungerar mycket på samma sätt som den dansande öre är ägget i flaskan experiment. Detta är något farligare och fungerar bra som en demonstration. Tänd en liten bit papper och placera den i flaskan. Vänta en stund, sedan lägga ett hårdkokt ägg över mynningen av flaskan. Ägget måste vara av ungefär samma storlek som mynningen av flaskan utan att kunna falla in. Efter några sekunder faller ägget in i flaskan. Lågan värmer luftmolekylerna, vilket gör att luften att expandera och fly flaskan. När lågan slocknar, kyler luften. Detta orsakar ett partiellt vakuum, eftersom det finns färre luftmolekyler inuti flaskan än det fanns före starten av experimentet. Trycket hos luften utanför flaskan trycker ägget inuti. Detta är samma princip som dans öre experimentet.