Fakta om Himalaya för barn

Fakta om Himalaya för barn


Oavsett hur mycket forskning som du har sammanställt på Himalaya - taket i världen - fortfarande mycket att lära om de yngsta bergskedjan på jorden. Himalaya, betyder boning snö, fick sitt namn från det gamla indiska språket sanskrit. Detta spektakel är hem till Mount Everest, som kallas Chomolungma av tibetaner, det vill säga gudinna Moder världen. En effektiv rapport om Himalaya kräver information om en mängd olika ämnen.

Plats

Himalaya är i Asien, söder om tibetanska platån och sträcker sig från väst till öst genom Pakistan, Kina, Indien, Nepal och Bhutan.

Historia

Himalaya utvecklas som två tektoniska plattor - den eurasiska och Indo-australiska plattor - kolliderade. Samspelet mellan de två plattorna omkring 20 miljoner år sedan knuffade Indien och Tibet tillsammans bildar Himalaya.

Religion

Religioner i Himalaya inkluderar hinduism, buddhism, islam och kristendom. Himalaya är väl känd för att vara hem till buddhistiska kloster och hinduiska pilgrimsfärder.

Storlek och höjd

Himalaya täcka 380,292 kvadrat miles. Bergskedjan varierar i bredd från 62 till 248 miles bred. Den högsta höjden är Mt. Everest på 8.848 meter (29.029 fot). Den äldsta intervall kallad Himalaya sträcker sig ca 5998 meter (19,678 fot) och den yngsta intervall kallas under Himalaya varierar mellan 914 meter (3000 fot) och 1,219 meter (4000 fot).

Klimat och väder

Himalaya upplever somrar och vintrar. Klimatet, nederbörd och temperatur av bergsområdena beror på höjden. Foten varierar från 17.8C på vintern till 30C under sommaren. Mellan fluktuerar under -17.8C under vintern och runt 15,6 under sommaren. Himalaya alpregioner, på höjder över 4,877 meter (16.000 fot), är minusgrader och täckt med snö året runt. Monsoonsäsong ger nederbörd i Himalaya från juni till september.

Topografi

Himalaya består av varierande topografi som främjar olika ekologiska system. Gräsmarker, buskvegetation och barrskogar finns på högre höjder i den alpina och subalpina regioner. Tempererade och subtropiska lövskog är spridda mellan mitten höjder. Tropiska och subtropiska regnskogar finns på lägre höjder i närheten av foten. Himalaya är hem till 15.000 glaciärer och ett stort flodsystem som källor ett nummer eller floder i Asien, inklusive Ganges, Indus och Yarlung.

Växter och djur

Majoriteten av växter och djur förekommer på lägre höjder eftersom miljön är mer gynnsam för överlevnad. Gräsmarker och buskvegetation är hem för rhododendron växter, snöleoparder, mysk rådjur och jakar. Barrskogar erbjuder en livsmiljö för tall, gran, odört och granar, röda pandor, mysk rådjur och antiloper. Tempererade skogar växer ek och lönn träd och växter som orkidéer och ormbunkar. Denna region bebos av en samling av vilda djur från fåglar till apor. Den tropiska och våtmarksområden domineras av lövträd och tropiska lövträd inklusive evergreens och teak. Elefanter, tigrar, krokodiler och fåglar strövar denna region.

noter~~POS=TRUNC toppar

Himalaya är hem till berömda bergstoppar som är de första, andra och tredje högsta topparna på planeten och populära klättring destinationer. Dessa toppar inkluderar Mount Everest, Karakoram (K2) och Kanchenjunga, respektive.