Fakta om Day of the Dead

Fakta om Day of the Dead


Dagen av de döda, även känd som El Dia de los Muertos, är en mexikansk helgdag hedra den avlidne. Det firas den 2 november (datum nära men något samband med Halloween). Medan viss dag av de döda traditioner varierar från region till region, är deras avsikt att alltid öppna ett slags kommunikation med de döda, vilket gör avlidna själar att höra böner och hyllningar som erbjuds dem. Tillfället är festliga snarare än mörk; samhället ofta värd danser eller spelar, och Day of the Dead charm är tänkt som tur.

Historia

Fakta om Day of the Dead


Inhemska sydamerikanska civilisationer, såsom Aztec och Maya, hedrade de döda genom ritual så många som 2500 år sedan. Den aztekiska festival som utvecklats till Day of the Dead firades under augusti månad och tillägnat gudinnan Mictecacihuatl (idag har Mictecacihuatl utvecklats till Catrina, den eleganta skelett klädd i en klänning som visas i mycket Day of the Dead konstverk) .

ritualer

Fakta om Day of the Dead


Den traditionella Day of the Dead firas allmänt i Mexiko liksom i den amerikanska Southwest. Att föra gåvor och hyllningar (leksaker för döda barn, tequila för vuxna), familjer besöker kyrkogårdar att dekorera sina nära och kära gravar. Många familjer bygga helgedomar i sina hus, som erbjuder mat till den avlidne. Dessa helgedomar arrangeras med mementos, ljus och ringblommor, den traditionella blomman av de döda. Satiriska döds i versform, som kallas "calaveras" publiceras i tidningen, och föreställningar av Don Juan Tenorio, en pjäs av Jose Zorillo är traditionellt på Day of the Dead.

Mat

Fakta om Day of the Dead


Livsmedel som används i hyllning varierar beroende på smaken av den avlidne, men ett par artiklar är traditionell: kanderad delikatesser, tamales, sockerskallar, och naturligtvis, pan de muerto --- bröd från de döda. Pan de muerto är en anis smaksatt sött bröd, som finns i bagerier som en rund limpa dekorerad med ett kors av ben och täckt med färgad socker.

Liknande kulturella traditioner

Brasilien, Spanien och Filippinerna alla fira semester mycket liknar Day of the Dead, och firandet av de döda finns i många europeiska, afrikanska och asiatiska kulturer. Men den traditionella mexikanska Day of the Dead firas i Prag samt i Wellington, Nya Zeeland. Vid dessa osannolika tillfällen, är mexikanska masker, altare och gåvor används. Guatemalaner ära Day of the Dead genom att flyga stora drakar och haiti observera dagen med en blandning av voodoo och katolska traditioner.

missuppfattningar

Kanske på grund av de färgstarka ritualer och skelett bilder i samband med semester, Day of the Dead faller offer för några vanliga missuppfattningar. Det är inte en mexikansk version av Halloween, i själva verket föregick det Halloween genom århundraden. Det är en katolsk ritual accepteras av kyrkan och skiljer sig från alla helgons dag bara på grund av tillsatsen av mexikanska folkkultur. Observatörer från Day of the Dead fira inte död, spöken eller djävlar, utan bara de som har dött.